logo F1online.sk

Wolff o Hamiltonovom kole: Ako z inej planéty (+VIDEO)

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2020

Toto Wolff musel po sobote sňať klobúk pred Lewisom Hamiltonom. V piatok nemal zrovna najlepší deň, no o to lepší výkon predviedol v kvalifikácii, keď sa začal lámať chlieb. Spielbergský dážď pripravil pre šesťnásobného majstra sveta ideálne podmienky, aby mohol predviesť ďalšie z kôl “z inej planéty”, ako ich Toto Wolff nazýva.

Stopky sa po kole Lewisa Hamiltona zastavili na úrovni 1:19,273, čo bolo o 1,2 sekundy skôr ako v prípade najrýchlejšieho kola Maxa Verstappena z Q3. Na takom krátkom okruhu je to skutočne obrovský rozdiel, a preto sa Britovi pred očami vybavili spomienky z Veľkej ceny Veľkej Británie 2008, kde rovnako v daždi zvíťazil s gigantickým minútovým náskokom.

“Len veľmi zriedkakedy vidíme takéto výkony, ktoré jednoducho nie sú z tohto sveta,” nechal sa počuť Toto Wolff po kvalifikácii. “Pri pohľade na palubné zábery vidíte, že s autom tancuje na hrane noža a aquaplanningu. Práca s plynom bola neuveriteľná. Ani si neviem spomenúť, či som niekedy videl 1,2-sekundový rozdiel medzi prvým a druhým miestom.”

“Pilot a auto splynuli v jedno. Perfektné auto s pneumatikami v správnom okne, dokonalé jazdné vlastnosti, ktoré ponúka pohonná jednotka. To všetko spolu so skúsenosťami a inteligenciou pretekára. Až keď máte toto všetko, tak sa dočkáte podobného výkonu,” rozplýval sa nad Hamiltonovým kolom šéf Mercedesu.

Ako už pripomenul aj Carlos Sainz, na zajazdenie dokonalého kola nestačia len schopnosti jazdca. Potrebuje mať aj dobrú podporu zo strany svojho tímu, ktorý mu pomôže všetko perfektne načasovať.

“V takýchto podmienkach musíte byť veľmi ostražití a poradiť jazdcovi, ako to vyzerá s medzerami na trati, ako sa vyvíja počasie,” pokračoval Wolff. “Samozrejme, že je veľkou pomocou, ak inžinier a pilot spolu pracujú už dlhý čas a jeden druhému dôverujú.”

“Som hrdý a ohromený z toho, ako to dnes prebehlo. Šlo o to nájsť si na trati správne miesto, o analyzovanie počasia, o to, kedy prepnúť motor do režimu nabíjania či kedy nasadiť párty-režim, ktorý vám nevydrží veľmi dlho. Toto všetko dnes bolo perfektne zosynchronizované,” doplnil.