logo F1online.sk

Bottas: Ak budem môcť, Lewisovi pomôžem k titulu

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 11. 2021

Zatiaľ čo vo štvrtok sa v padoku špekulovalo o tom, či Sergio Pérez bude ochotný obetovať domáce víťazstvo majstrovským nádejám Maxa Verstappena, Valtteri Bottas takúto dilemu nemá. Otvorene hovorí, že ak sa ocitne v situácii, keď bude môcť Lewisovi Hamiltonovi podať pomocnú ruku, tak to aj urobí.

Bývalý pretekár F1 Timo Glock tento týždeň vyhlásil, že Mercedes sa už na Bottasa “nemôže spoľahnúť”, keďže naňho nemá ako zatlačiť. V tíme ho totižto nahradí George Russell a on už podpísal zmluvu s Alfou Romeo. Preto si môže dovoliť aj trochu “neposlúchať”. “Už sme to mohli vidieť aj na tom, ako sa správa v istých situáciách,” poznamenal Glock, ktorý mohol narážať napríklad na naťahovanie sa o najrýchlejšie kolo na VC Holandska.

Valtteri Bottas má však na vec iný pohľad, alebo aspoň to tak prezentoval pred médiami. “Stále sa snažím získať maximum bodov pre seba a pre tím. Viem, čo ma v budúcnosti čaká a je to dobré, ale na druhej strane sa snažím užívať si prítomnosť, zostávajúce preteky a podávať lepšie a lepšie výkony.”

“Môj prístup sa nezmenil. Som realista a rozumiem tomu, že už nebojujem o titul,” pokračoval. Bottas je v skutočnosti posledným pilotom, ktorý má ešte minimálne matematickú šancu na víťazstvo v šampionáte, no o reálnych nádejach sa určite nedá hovoriť.

“Pre náš tím je dôležité vyhrať konštruktérsky titul. Pokúsim sa získať čo najviac bodov, ale ak sa objaví príležitosť pomôcť Lewisovi v jeho majstrovskom boji, tak to urobím. Taký som zvolil prístup, no v porovnaní s niekoľkými predchádzajúcimi pretekmi sa nezmenil,” podotýka tretí muž šampionátu.

Otázka je, či sa taká príležitosť objaví aj počas víkendu v Mexiku. Autodróm bratov Rodríguezovcov by mal viac vyhovovať Red Bullu najmä vďaka nadmorskej výške, v ktorej je položený. Bottas verí, že jeho tím už v tomto smere nemá taký hendikep ako kedysi.

A Bottasa potešilo aj niečo iné: “Zatiaľ je to dobré, zatiaľ ma ani nečaká trest za motor,” zasmial sa. “Je fajn vedieť, že nás azda čaká čistý víkend a budem doň štartovať z rovnakej štartovej čiary ako ostatní. Budeme potrebovať dobrú kvalifikáciu a dobré preteky, a potom snáď zabojujeme o víťazstvo.”

“Myslím si, že sme spravili pokrok od čias, čo sme tu boli naposledy — to bolo pred dvoma rokmi. Odvtedy sme sa toho veľa naučili. Brixworth usilovne pracoval na tom, aby sme si zachovali dobrý výkon aj vo veľkej nadmorskej výške. Uvidíme, ako to dopadne, ale bezpochyby tu je Red Bull veľmi silný,” doložil.

Súvisiace články