logo F1online.sk

Charles Leclerc potrestaný, Russell vyštartuje jedenásty

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2020

Takto si Ferrari sobotu na Red Bull Ringu nepredstavovalo. Najskôr kvalifikačný nezdar a zisk len desiateho a jedenásteho miesta, a následné vyšetrovanie Charlesa Leclerca hneď za dva incidenty. Zatiaľ čo v jednom komisári Monačana oslobodili, v druhom sa už trestu nevyhol.

Pilot Ferrari sa mal “na koberček” dostaviť najskôr za to, že nezamieril do boxov okamžite potom, čo v prvej časti kvalifikácie zaviali na trati červené vlajky. Leclerc prešiel cez bielu čiaru oddeľujúcu vstup do boxov od trate a pokračoval v ďalšom kole.

Červené vlajky sa však objavili až v momente, keď už bol Leclerc v deviatej zákrute, a teda keď už prechádzal po spomínanej čiare. Nemal dostatok času na to, aby zareagoval a okamžite sa porúčal do boxovej uličky. Preto k trestu nedošlo. Rovnako komisári rozhodli aj v prípade Kimiho Räikkönena, ktorého vyšetrovali za ten istý priestupok.

“V momente, keď boli zobrazené červené vlajky, bol už pilot uprostred zákruty. Pilot tvrdo zabrzdil, po deviatej zákrute neakceleroval a uvažoval o tom, že zamieri do pitlane, ale nadobudol pocit, že by to nebolo bezpečné. Pilot zareagoval adekvátne, pokračoval na trať a kolo odkrúžil v bezpečnej rýchlosti,” píše sa v rozhodnutí.

Úplne iný prípad bolo zablokovanie Daniila Kvjata v poslednom sektore, ku ktorému došlo v druhej časti kvalifikácie. Tu už komisári uznali Leclerca vinným.

“Za zákrutou číslo 7 bol pilot auta číslo 16 (Charles Leclerc) informovaný o tom, že sa blíži monopost s číslom 26 (Daniil Kvjat) a mal by si dávať pozor na premávku,” objasňujú dôvody potrestania komisári. Leclerc sa následne rozbehol, ale v deviatej zákrute pred sebou zbadal iný monopost, tak spomalil, aby si udržal odstup pred svojím ostrým kolom.

“Zábery a telemetria jasne dokazujú, že pilot auta 26 bol obmedzený autom 16 v zákrutách 9 a 10. Aj keď podmienky mohli zhoršiť viditeľnosť v spätných zrkadlách a pilot nemal v úmysle zablokovať iné auto, komisári usúdili, že pilot auta číslo 16 si mal byť vedomý blížiaceho sa auta 26. Mohol zareagovať inak a preto mu udeľujú trest,” doplnili komisári, ktorí Leclercovi pridali aj jeden trestný bod.

Z Leclercovho trestu vyťaží George Russell, ktorý vyštartuje z neuveriteľného jedenásteho miesta, ďalej Lance Stroll a aj poškodený Daniil Kvjat.