logo F1online.sk

Prekvapenie dňa Sainz priznáva: Bolo to veľmi stresujúce

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2020

Zvládnuť upršanú kvalifikáciu si vyžaduje dokonalú súhru pilota a jeho monopostu, no nemôžeme zabudnúť ani na tím, ktorý má v takýchto náročných podmienkach oveľa dôležitejšiu úlohu ako na suchej trati. Carlos Sainz ocenil prácu svojich inžinierov potom, čo ho úspešne navigovali až k zisku tretieho miesta v kvalifikácii.

Carlos Sainz sa ohromným kolom vyšvihol pred jeden z Red Bullov a dokonca aj pred Valtteriho Bottasa. Ide o ďalší výsledok, ktorý vleje do žíl McLarenu elán a optimizmus ohľadom toho, že tím z Wokingu sa postará o zopakovanie minuloročného scenára, podľa ktorého dosiahol práve McLaren najväčší pokrok.

Dnes sa ukázalo, že nielen jazdec, ale aj auto a tím majú na to, aby mohli pomaly pomýšľať na boje o pódiá — aspoň na mokrej trati. “Dnešok som si užil, ale musím povedať, že to bolo pomerne stresujúce. Bola to veľmi stresujúca kvalifikácia,” upresnil svoje hodnotenie Carlos Sainz.

“Keby ste len videli, čím si v aute F1 prechádzame, keď ku koncu Q3 je na trati toľko stojatej vody, zápasíme s aquaplanningom a nič nevidíme. Plyn máme až na podlahe a veríme, že budeme mať dostatok gripu, aby sme na konci poskladali celé kolo. Som veľmi šťastný, ale na druhej strane to bolo aj veľmi stresujúce.”

“Ešte pred kvalifikáciou som sa rozprával s inžinierom a povedal som mu, že nás čaká jedna z najstresujúcejších kvalifikácii v roku. Súhlasil so mnou. Aj z pohľadu inžiniera sú mokré kvalifikácie najťažšie. Podľa mňa odviedol fenomenálnu prácu,” pochválil Toma Stallarda, svojho inžiniera, Carlos Sainz. “V aute sme úplne slepí, nevidíme nič pred sebou ani za sebou. Nevieme, kto na to tlačí a kto nie. Nikoho nechcete obmedziť, ale nechcete ani stratiť pozíciu na trati. Oni sú v takýchto podmienkach našimi očami.”

V nedeľu síce Sainz vyštartuje z perfektného tretieho miesta, ale bude mať čo robiť, aby udržal v úctivej vzdialenosti Estebana Ocona, Alexa Albona a Pierra Gaslyho, ktorí budú štartovať za Valtterim Bottasom. Bottasovi pravdepodobne nebude robiť Sainz problémy a rozdá si to až so spomínanými jazdcami.

Vyplatiť by sa mali piatkové dlhé jazdy. “Neviem, ako sa nám bude zajtra dariť. Viem len toľko, že v druhom tréningu sme kládli veľký dôraz na dlhé stinty, nech vieme, ako sa budú správať pneumatiky, a aby sme sa zajtra rozhodli správne.”

“Nevieme, koľko mali ostatní paliva a aké motorové režimy mali nasadené. Nepovedal by som, že minulý týždeň sme v pretekoch nejako dramaticky strácali. To sme sa len vrátili na našu štandardnú pozíciu, ktorú si zaslúžime,” dodáva Sainz. “Myslím si, že v kvalifikácii sme podali nadštandardný výkon, Lando podal nadštandardný výkon, keď v kvalifikácii zajazdil neskutočne dobré kolo. Uvidíme, čo sa nám podarí zajtra. Určite sa na to teším.”