logo F1online.sk

Verstappen o strete s Vettelom: To kolo aj tak nebolo dosť dobré

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 7. 2020

Po kvalifikácii na Veľkú cenu Štajerska musí v Red Bulle panovať spokojnosť. Jeden z monopostov tímu bude opäť v prvom rade, čo je dobrý odrazový mostík do nedeľných pretekov. Postaral sa o to Max Verstappen, ktorý sa dobre popasoval s upršanými podmienkami na Red Bull Ringu.

Za daných okolností bola kvalifikácia veľmi otvorená. Max Verstappen už neraz v minulosti ukázal, že dážď zvláda veľmi dobre a pri svojom poslednom pokuse v záverečnej časti kvalifikácie podkuroval vedúcemu Lewisovi Hamiltonov. Zajazdil absolútne najrýchlejší prvý sektor, no v posledných dvoch zákrutách narazil na Sebastiana Vettela, ktorý práve zachádzal do boxov. V snahe vyhnúť sa mu bol Max na výjazde príliš široký a stratil kontrolu nad svojim Red Bullom. Finálny pokus tým bol zmarený. Holanďan však po kvalifikácii priznal, že na najlepší čas Lewisa Hamiltona by to aj tak určite nestačilo.

„Myslím, že to bol Seb, ktorý zachádzal do boxov. V týchto podmienkach poriadne nevidíte ani farbu auta. Kvôli tomu som bol trochu široký do zákruty, vyšiel na obrubník a stratil kontrolu,“ opísal Max smolný incident. „Tak či onak nebolo to kolo dosť dobré, aby som Lewisa zdolal.“

V tretej časti kvalifikácie sa podmienky zhoršili, dážď zhustol a časy boli pomalšie. V tomto počasí dominoval Lewis Hamilton, ktorý konkurencii nedal šancu. Red Bull to však nemusí až tak mrzieť. Aj v druhých pretekoch bude Max štartovať z prvého radu, čo je dobrá východzia pozícia.

„Celkovo bola kvalifikácia dobrá, v Q1 síce bolo na trati husto a nič ste poriadne nevideli. Jazdec si musí nájsť miesto a to sa mi za celý ten čas nepodarilo, nemal som ani jedno čisté kolo, ale dopadlo to dobre,“ povedal Verstappen.

„Tieto autá s tými obrovskými pneumatikami sú neuveriteľné. Aj keď si necháte odstup takých šesť sekúnd, nič nevidíte. Ku koncu Q2 dážď opäť zhustol a hlavne v druhom sektore to bolo zložité, takže som nemohol zlepšiť svoje predchádzajúce časy. Na postup do Q3 to však stačilo.“

„A nakoniec tretia časť kvalifikácie bola veľmi zložitá, aspoň teda pre mňa. Na trati stálo veľa vody, stratil som veľa gripu a ten pocit nebol taký dobrý ako v Q1 a v Q2, ale druhé miesto je si myslím dobré,“ zhodnotil Max sobotnú kvalifikáciu.