logo F1online.sk

V F1 sa nikdy nedalo zarobiť lepšie ako dnes, myslí si Steiner

Günther Steiner a Gene Haas
© Facebook/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala30. 10. 2021

V novodobej histórii Formuly 1 vždy platilo, že ak ste chceli vyhrať, museli ste mať poriadne tučnú peňaženku. Dejiny F1 sú preto plné tímov, ktoré nezvládli udržať krok s najsilnejšími hráčmi a skôr či neskôr museli kráľovnú motoršportu opustiť. To dnes tímom nehrozí, myslí si Günther Steiner, podľa ktorého sa vo Formule 1 už dá aj zarobiť.

Stačí sa pozrieť na posledné roky. Vo finančných problémoch sa ocitli Racing Point, Haas, Williams a dokonca aj tímy s podporou veľkých automobiliek ako Renault a McLaren. Dnes všetky stajne pokračujú a môžu sa tešiť na svetlú budúcnosť.

Vďačia za to novým majiteľom, ktorým sa podarilo vyjednať novú Concordskú dohodu. Už v tomto roku začal platiť rozpočtový strop, peniaze sa budú prerozdeľovať spravodlivejšie a budúce pravidlá sú spisované s cieľom znižovať náklady tímov.

“Z histórie Formuly 1, ktorú poznám, počas ktorej som v nej pôsobil, si myslím, že toto je najlepšie obdobie,” zamyslel sa nad vyhliadkami tímov z pohľadu financií Günther Steiner. “Súhlasím s Totom, že ak odvádzate dobrú robotu, cieľom vášho biznisu by malo byť tvorenie zisku, o tom je biznis.”

Toto Wolff sa mal svojím finančníckym okom vyjadriť aj k možnému predaju Sauberu. Uviedol, že predávať tím v tomto čase nie je výhodné z pohľadu predávajúceho, keďže všetky tímy výrazne naberú na hodnote o dva či tri roky, keď sa naplno rozbehne nová éra, v ktorej tímy dokážu generovať zisk.

“Myslím si, že ešte nikdy na to nebola lepšia doba ako teraz a tiež nikdy nemal tím väčšiu hodnotu ako teraz. Vnímam to pozitívne,” súhlasí Steiner. “Odkedy Liberty Media prevzala opraty, povedal by som, že na tú biznisovú stránku poriadne zatlačila. Vedia, že aj naďalej bude tento obchodný model ziskový.”

Tímy sa nemusia báť, že by im došli peniaze a oni by museli s Formulou 1 skončiť. “Vždy hovorievam, že ak vám začnú dochádzať peniaze alebo vás začne opúšťať nadšenie, tak to ukončíte. Potom sa stane to, že tímy nemajú takú hodnotu. Momentálne je však pre tímy veľmi dobrá doba.”