logo F1online.sk

Wolff: Red Bull bol superagresívny a odvážny. Zaslúžil si vyhrať

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 10. 2021

V Texase rozhodovala taktika. Red Bull sa nebál ísť do rizika a stavil na veľmi agresívnu stratégiu, ktorá prekvapila aj samotného šéfa Mercedesu Tota Wolffa. Hovorí o odvahe červených býkov a zaslúženom triumfe.

Max Verstappen sa v boxoch objavil v 10. a následne aj v 29. kole. Znamenalo to preňho, že v nedeľu odjazdil jeden z najdlhších stintov na tvrdej zmesi, a určite aj jeden z najťažších. Na konci musel vzdorovať Lewisovi Hamiltonovi na pneumatikách, ktoré mali za sebou o osem kôl, teda o 44 kilometrov menej.

“Toto boli zaujímavé strategické hry a skvelé pretekanie,” zhodnotil VC USA Toto Wolff, keď ho pred mikrofón postavili reportéri Sky Sports. “Na konci sme zacítili víťazstvo, ale nestačilo to. Keď sa dostanete za iný monopost, tak je to náročnejšie.”

Viedenčan sa následne pozrel na stratégie. “Pri prvej zastávke boli superagresívni, bolo to odvážne. My sme to isté spravili na začiatku roka v Bahrajne a vyhrali sme. Pokryli nás aj druhýkrát a my sme si už mysleli, že to by nám mohlo stačiť, aby sme ich na konci dostali. Ale toto víťazstvo si zaslúžili.”

Red Bullu sa v úvode podaril undercut, pretože podľa stratégov Mercedesu ešte na zastávky nevyzrel čas. “Rozprávali sme sa o tom undercute, ale v desiatom kole bolo ešte veľmi skoro. Na mediumkách sme boli príliš pomalí, preto sme si nemysleli, že nám tvrdé pneumatiky toľko vydržia.”

Hamilton bol po pretekoch sklamaný. Aký dosiahol výsledok, sa dá takmer vždy vyčítať z jeho rozhovorov s novinármi. Ak je britský pretekár skúpy na slovo, veľká cena nedopadla veľmi dobre, nuž a naopak, ak je jej víťazom, dokáže o nedeľných útrapách hovoriť dlhé minúty.

“Ešte sme sa spolu nebavili,” zareagoval Wolff na otázku, ako rýchlo sa z toho Hamilton dostane. “Obaja sa cez to musíme preniesť, no to nám zaberie tak 30 minút. Je to o tom, že naše auto skrátka nebolo na mediumkách dosť rýchle.”

Mercedes v prvom tréningu kraľoval, no potom korunu posúval a posúval Red Bullu, až si ju červení býci privlastnili. Výkonnostné zisky súpera, ktoré sa počas víkendu nabaľovali, prekvapili Wolffa natoľko, že druhé miesto bolo podľa neho nad očakávania.

“V piatok sme začali naozaj dobre, potom sme trochu vybehli z našej cestičky, no v pretekoch sme sa opäť dali dokopy. Pre nás, pre mňa osobne je druhé miesto lepšie, než sme čakali. Nakoniec je to vždy o tej tenkej hranici medzi prítlakom a odporom,” doplnil.

Súvisiace články