logo F1online.sk

Aj Mercedes upravil auto, aby sa na hrboľoch vyhol texaskému masakru

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2021

Medzi pretekmi MotoGP na začiatku októbra a Veľkou cenou USA Formuly 1 sa organizátori pustili do vyrovnávania najväčších nerovností na trati. V piatok sa ukázalo, že relatívne úspešne, hoci od dokonalosti to malo stále poriadne ďaleko. Red Bull a Mercedes preto museli podniknúť kroky k tomu, aby sa im dnes na hrboľatej trati nerozpadli monoposty.

Mechanici Red Bullu mali čo robiť pred sobotňajšou kvalifikáciou. Na zadnom krídle Maxa Verstappena objavili trhlinu, ktorú zrejme spôsobila nerovná trať. Došlo preto k výmene zadného krídla na Holanďanovom monoposte, a po konzultácii s FIA a udelení povolenia aj k vystuženiu oboch zadných krídel červených býkov.

Podobné problémy mal Mercedes už v piatok. “Naše auto tvrdo narážalo na trať, čo ho ničilo,” vysvetľuje Toto Wolff, ktorému sa na jazyk dralo slovo masaker. “Preto sme podnikli isté kroky, aby sme to zmiernili a ono sa nezničilo, alebo aby nebolo až tak zmasakrované a prežilo preteky.”

Nebolo to však zadarmo. “Určite to bolo o kompromise, na trati nie sme takí rýchli, ale možno je to nevyhnutné, aby sme preteky vôbec dokončili,” uvedomuje si následky možného vypadnutia šéf tímu.

Lewis Hamilton dnes bude chcieť pomýšľať na víťazstvo či v najhoršom prípade na druhé miesto. Po štarte za Maxom Verstappenom však bude musieť ukázať niečo extra. Najmä keď sa pozrieme na to, ako Mercedes v priebehu víkendu stagnoval.

Podľa Wolffa ešte nie je jasné, prečo sa jeho stajni nepodarilo zlepšiť. “Je jasné, že sme medzi piatkom a kvalifikáciou prišli o relatívnu rýchlosť. Ešte nevieme, kde sa stratila. Nemáme na to správne vysvetlenie, no je jasné, že sme nenaplnili naše očakávania.”

To, čo spôsobilo kvalifikačné manko, sa podľa 49-ročného Viedenčana nemusí prejaviť aj v nedeľu na konečných výsledkoch. V tomto smere vládne v Mercedese väčší optimizmus. “Ak sa pozrieme na čistú rýchlosť, oba Red Bully vyzerajú byť veľmi silné. A na papieri sú pravdepodobne ich autá pred našimi.”

“Ale v nedeľu sme už veľakrát videli, že sa veci vyvinuli úplne iným smerom, napríklad kvôli štartu či vypadnutiam. Preto sa môže stať čokoľvek. A hoci zvyknem hovoriť, že kvalifikácia určuje výsledky pretekov, vďakabohu to neplatí a môžeme to ešte zvrátiť. Dúfam tiež, že sa nám podarí Valtteriho vrátiť späť na čelo,” dodal Wolff.

Súvisiace články