logo F1online.sk

Vettel: V týchto podmienkach sme čakali viac

Sebastian Vettel
© Scuderia Press Office Site
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2020

Ferrari sa pre tento rok pokúsilo postaviť auto s väčším prítlakom, čakalo sa teda, že premenlivé podmienky budú Scuderii vyhovovať. Tento predpoklad sa napokon ukázal ako chybný, keď dvojica pilotov v červenom obsadila len desiate a jedenáste miesto. Sebastian Vettel pripúšťa, že chcel byť vyššie.

Dážď na Red Bull Ringu odhalil ďalšiu slabinu monopostu SF1000. Okrem nedostatočného výkonu pohonnej jednotky nemôžeme za zrovna prelomovú považovať ani aerodynamiku auta, ktorá spolu s jazdcovými schopnosťami vystupuje do popredia práve na mokrej trati. V tomto smere predviedli oveľa lepší výkon nielen Mercedesy a Red Bully — od ktorých sa to očakávalo —, ale aj McLareny, Renaulty a Pierre Gasly z AlphaTauri.

“Samozrejme, že som od týchto podmienok čakal viac. Mysleli sme si, že bude vidieť rozdiel,” priznal Sebastian Vettel v pokvalifikačnom rozhovore pre Sky. “Vo všetkých troch častiach kvalifikácie sme sa ale veľmi trápili. Myslím si, že naše autá neboli nastavené na dážď. Neboli sme dostatočne rýchli, aby sme stačili na ostatných.”

“Nevedeli sme pneumatiky prinútiť pracovať,” pokračoval vo vysvetľovaní kvalifikačnej blamáže pilot Ferrari. “Musíme zistiť, prečo. Nebolo to ideálne, ale musíme sa postarať o to, aby sme sa z toho čo najviac naučili. Zajtra budeme bojovať, vyskúšame všetko, čo len budeme môcť.”

Ferrari sa učí a analyzuje už dlhé roky. Aj tento rok sa však zdá, že tie analýzy majú väčší úspech u konkurencie ako v Maranelle. “Samozrejme, že našou ambíciou je byť viac vpredu, ale musíme sa s tým vyrovnať a dať do toho všetko. Dúfame, že ďalší krok — a nové súčiastky — prídu už čoskoro, ale nemôžeme čakať nejaký veľký zisk v priebehu jedného týždňa. Musíme vydržať, pokračovať v práci a zvyšok sa už ukáže na trati.”

Sezóna 2020 môže byť ešte pomerne dlhá. Podľa zákulisných informácií by sme mohli mať až sedemnásť veľkých cien. To je dostatok času na to, aby sa Ferrari ešte dalo nejako dokopy, no ak sa mu to nepodarí, tak agónia bude neznesiteľne dlhá.

“Neviem, aká bude táto sezóna nakoniec dlhá. Snažíme sa a dávame do toho všetko, aby sme sa zlepšovali medzi jednotlivými pretekmi. Zvyšok sa uvidí. Teraz nevieme nič predpovedať,” doplnil Vettel na margo potenciálu Ferrari stiahnuť stratu na Mercedes a Red Bull.