logo F1online.sk

Wolff o špekuláciách okolo pohonnej jednotky: Kŕmia vás samými nezmyslami

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2021

Totovi Wolffovi začínajú narážky Red Bullu na pohonnú jednotku jeho tímu liezť hore krkom. Evidentné to bolo v piatok, keď šéf Mercedesu dôrazne vysvetlil, že výkonnostné zisky, o ktorých hovorí Red Bull, nie sú výsledkom práce motorového, ale aerodynamického oddelenia.

Od Silverstonu sa v Mercedese “deje niečo zvláštne”, vyhlásil Helmut Marko pred pár dňami, keď komentoval rýchlosť Mercedesu na rovinkách. Christian Horner sa k nemu pridal a poznamenal, že kým prednedávnom sa jeho tímu darilo dorovnať rýchlosť súpera aspoň nasadením menšieho zadného krídla, teraz sa mu už “nedokážeme ani len priblížiť”.

V posledných týždňoch sa dosť špekulovalo o tom, čo za tým môže byť. Istý čas sa hovorilo o chladení vzduchu v zberači nasávacieho potrubia, potom zas o tom, že Mercedes nasadzuje príliš agresívne motorové režimy, na čo však dopláca po stránke spoľahlivosti.

V piatok sa reportéri Sky Sports Tota Wolffa spýtali, čo je vo veci. Keď však naznačili, že podľa ich informácií má ísť o “niečo so vzduchovými ventilmi hlboko v motore, ku ktorým je ťažké sa dostať”, 49-ročný Viedenčan vzplanul: “Kŕmia vás samými nezmyslami. Ale tie otázky sú zaujímavé. Nie, nemusíme sa tu baviť o žiadnych vzduchových ventiloch, pretože ani vy a ani ja by sme nepochopili, o čo tam vlastne ide.”

Nech je už príčina akákoľvek, šéf Mercedesu pripúšťa, že jeho tím má v tomto smere nedostatky. “Žiaľ, od polovice sezóny sa začali objavovať problémy so spoľahlivosťou, ktoré sa vracajú. Myslím si, že teraz už oveľa lepšie rozumieme tomu, o čo ide. Znamená to však, že naše motory nemajú žiadnu trvácnosť, čo predstavuje riziko vypadnutia.”

Valtteri Bottas však už nasadil šiesty spaľovací motor. Nie je to trochu prehnané? Nie je “pokusným králikom”, na ktorom Mercedes testuje, ako odstrániť problémy so spoľahlivosťou, aby potom Hamiltonovi nasadil optimalizovaný kus? “Nie, každému musíte dať rovnakú špecifikáciu motora. Nemôžete robiť rozdiely medzi jedným a druhým motorom.”

Ak Mercedes skutočne potreboval nasadiť Bottasovi nový motor a nejde o akési testovanie, tak to sú určite zlé správy pre Brackley a Brixworth. “Nie, nie je to dobré. Penalizácia je miernejšia ako predtým, ale aj tak to nie je dobré, tento súboj je veľmi tesný. Aj keď ste na pole position, tak po strate piatich pozícií budete mať problém sa vrátiť dopredu.”

Súvisiace články