logo F1online.sk

Bottas: Mercedes nezrýchlil vďaka vylepšeniam, ale nastaveniam

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2021

V Red Bulle sa pri pohľade na rýchlosť Mercedesu zamračene škrabú po hlavách. Helmut Marko a Christian Horner dumajú nad tým, kde sa zrazu vzala všetka tá rýchlosť. A kým oni prstom ukazujú na pohonnú jednotku Mercedesu, Valtteri Bottas reaguje, že jeho tím sa nezlepšil vďaka tomu, že by predstavil novinky. Vraj len lepšie pracuje s nastaveniami.

V úvode sezóny sa Mercedes dosť vytrápil. Piloti sa nevedeli spoľahnúť na zadnú časť monopostu, čo im robilo veľké problémy. Postupne však inžinieri našli spôsob, ako upokojiť nervóznu zadnú nápravu. Dnes už presne vedia, čo na monopost platí.

“Ak porovnáme začiatok sezóny s aktuálnou situáciou, tak sa auto určite ovláda oveľa lepšie,” prikyvuje Valtteri Bottas. “Myslím, že najväčšie problémy, ktoré sme mali s týmto autom, boli so zadnou časťou. Tá bola dosť nestabilná. A v porovnaní s minulým rokom nám celkovo chýbal grip.”

“Myslím si, že v poslednom čase sa nám skrátka darí vyvážiť auto o čosi lepšie. Najdôležitejšie je cítiť, že auto je stabilnejšie a o čosi ľahšie sa ovláda,” vysvetľuje fínsky pretekár, ktorého v monoposte Mercedesu čaká posledných šesť pretekov.

V nich už bude Mercedes oveľa lepšie vedieť, ako nastaviť monopost. Podľa Bottasa práve vďaka tomu v druhej polovici sezóny tak zrýchľuje. “Uprostred alebo na začiatku sezóny sme predstavili nejaké vylepšenia, ale nie v poslednom čase. Ide tu čisto o prácu s nastaveniami, o hľadaní balansu a o to, aby bolo auto lepšie ovládateľné.”

Red Bull však tieto slová veľmi nepresvedčia. Christian Horner a Helmut Marko po pretekoch v Istanbule poukazovali na obrovskú rýchlostnú výhodu Lewisa Hamiltona na rovinkách. A Sergio Pérez sa k nim vo štvrtok pridal: “Myslím, že v posledných pár pretekoch našli veľa rýchlosti k dobru, najmä na rovinkách.”

V každom prípade Pérez neočakáva, že z pohľadu výkonnosti by mal jeho tím zaznamenať podobne slabý víkend ako v Turecku. “Istotne budeme konkurencieschopnejší ako na posledných pretekoch v Turecku. Myslím, že Mercedes tam počas víkendu ľahko dominoval v porovnaní s nami. Dúfam, že vďaka konfigurácii trate, tej rýchlej sekcii budeme bližšie a čakajú nás dobré preteky.”

Súvisiace články