logo F1online.skF1online.sk

Sainz a Pérez o “verejnom tajomstve”: Nové autá nebudú také dobré

Monopost F1 pre rok 2022
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2021

Takto pred rokom sa fanúšikovská obec, do veľkej miery znechutená ďalším dominantným rokom Mercedesu, nevedela dočkať príchodu nových pravidiel, no dnes je už na vážkach. Hrozí totiž, že sa po napínavej sezóne opäť dočkáme menej atraktívneho ročníka, ktorý jasne ovládne jeden tím. Nuž a nadšenie necítiť ani zo strany pilotov, ktorí avizujú, že jazdiť v nových monopostoch nebude taký pôžitok ako v súčasnej technike.

Na margo budúcoročných monopostov sa nedávno vyjadril Lando Norris, a neboli to veľmi lichotivé slová. Na základe jázd na simulátore zhodnotil, že v autách novej generácie sa nejazdí “tak dobre”. Dnes majú totižto monoposty veľké množstvo prítlaku, vďaka čomu sú v zákrutách nesmierne rýchle. Pilotom to dvíha adrenalín.

V budúcoročnom aute už aspoň virtuálne sedel aj Carlos Sainz, ktorého sa na názor spýtal motorsport.com. Vidí to rovnako ako Lando Norris? “To je otázka za milión. My vieme, aké máme pocity z nášho auta. Ako jazdci sa jeden druhého pýtame: Aký máš ty pocit z toho tvojho? Myslím, že v padoku začína medzi jazdcami prevládať názor, že ideme smerom, pri ktorom si hovoríme: Páni, toto je úplne iné, je to dosť vzdialené tomu, aké máme dnes z auta pocity.”

Meniť sa nebude len množstvo prítlaku monopostov, ale aj spôsob, akým bude generovaný. Čaká nás zavedenie ground effectu, kvôli ktorému piloti uprostred zákrut dostanú úplne inú spätnú väzbu ako doteraz.

“Bude to veľká zmena a možno medzi sebou už pomaly začíname akceptovať, že to bude dosť výrazné,” pokračoval Sainz naznačujúc, že jazdiť v nových autách nebude pre pôžitkárov. “V padoku sa už šíria klebety, že pôjdeme tým smerom, no o aute vám nepoviem nič, pretože o ňom nemôžem hovoriť.”

Zatiaľ čo Sainz okolo toho chodil trochu ako okolo horúcej kaše, Sergio Pérez bol o čosi priamočiarejší. Uviedol, že súčasným monopostom sa vo Formule 1 už zrejme nič nevyrovná. Preto budú nové autá z pohľadu jazdy predstavovať krok vzad.

“Na simulátore som v tom aute sedel len párkrát. Musíme si počkať, kým na ňom nevyrazíme na trať. Je však zjavné, že to bude úplne iné v porovnaní so súčasnými pravidlami,” hodnotí Pérez. “Myslím, že tieto autá, v ktorých jazdíme dnes, už vo Formule 1 nikdy neuvidíme. Toto sú najlepšie autá, v akých kto kedy jazdil. Žiaľ, zo všetkého budete mať zlý pocit oproti týmto monopostom.”

Súvisiace články

Diskusia