logo F1online.sk

Button o hrách s Alonsom: Skrývali sme informácie jeden pred druhým

Jenson Button a Fernando Alonso
© McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2021

V čase, keď v McLarene jazdili Jenson Button a Fernando Alonso, stajňa z Wokingu nenaháňala pretekové víťazstvá, pódiá a častokrát ani body. To však neznamená, že sa v tíme nehrali psychologické hry. V McLarene sa im nikto nevyhýbal, prezradil Button.

Jenson Button a Fernando Alonso tvorili pretekársku dvojicu McLarenu v rokoch 2015 a 2016, keď sa stajňa borila v obrovských problémoch s nespoľahlivým a nekonkurencieschopným motorom od Hondy. I kvôli tomu obaja pravidelne končili na chvoste štartového poľa. To však neznamená, že by stratili chuť poraziť tímového kolegu.

“Fernando v oveľa väčšej miere hral hry, v tej fáze mojej kariéry som bol však takým hrám otvorený,” hovorí Jenson Button v interview s Nicom Rosbergom. “Vtedy sme nebojovali s nikým iným. Boli sme takí pomalí, že sme bojovali len proti sebe. A hrali sme hry. Niektoré nechcem veľmi rozoberať.”

Majster sveta z roku 2009 niečo predsa len prezradil: “Väčšinu času to bolo o skrývaní sa, skrývaní vašej rýchlosti, informácií o nastaveniach. Chápali sme jeden druhého a bol medzi nami rešpekt. Vedeli sme, že keď niečo ukážeme, ten druhý to môže využiť.”

“Aj keď nemal rýchlosť, snažil sa z auta dostať úplné maximum. Aj keď nenašiel najlepší balans, ktorý by mu vyhovoval, tak by našiel spôsob, ako z monopostu vyžmýkať čo najviac. Ak ste boli niekedy pred ním, pokúsil by sa o inú stratégiu a niekedy by to zafungovalo.”

“Inokedy, keď bol za mnou, by povedal, že jeho auto má problém a odstúpil by z pretekov!” pobavil Rosberga Button. “Aj tak by sme nezískali body, takže si šetril auto na ďalšie preteky. Vo vysielačke by však vyhlásil: ‘Mám problém! Mám problém!’ Tím by mu odkázal: ‘Nie, Fernando, nemáš žiadny problém. Len pokračuj.'”

“Bola to zábava. Ja som si užil ten čas, keď som jazdil s Fernandom. V mnohých smeroch je to obrovský talent,” pokračoval Brit, ktorému sa Alonsa podarilo poraziť v sezóne 2015, no v ročníku 2016 už mal lepšie výsledky jeho kolega.

Nico Rosberg sa Buttona spýtal aj na jeho skúsenosti s Lewisom Hamiltonom, ktorý tiež pôsobil po jeho boku v McLarene. Pre britskú stajňu to boli oveľa radostnejšie časy, keď ešte Woking dokázal vyhrávať preteky.

Button zhodnotil, že kým Hamilton bol lepším jazdcom na jedno kolo, Alonso exceluje svojou všestrannosťou a kompletnosťou. “Myslím si, že Lewis je rýchlejší na jedno kolo,” zamýšľa sa. “Môžem ich však porovnávať len v tých časoch, keď boli mojimi kolegami. Neviem ich porovnať teraz.”

“Avšak kompletnejším jazdcom bol Fernando. On našiel všetko, čo by mu pomohlo byť rýchlejší ako vy. Lewis bol ako kolega dosť priamočiary. Bol veľmi rýchly, počas testov celkom nestíhal, no nemyslím si, že by to robil naschvál. Keď však prišla kvalifikácia, šliapal na to. Vždy našiel ten čas na kolo,” zhodnotil.