logo F1online.skF1online.sk

Sainz: Ferrari má vlastnú pracovnú kultúru, no tá sa stále viac podobá iným tímom

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2021

Carlos Sainz sa po niekoľkých sezónach v tímoch s britskou mentalitou musel aklimatizovať na nové prostredie. Jeho kroky zamierili do talianskeho Maranella, ktoré si zvykne robiť veci po svojom. I napriek tomu sa však prístupom k práci začína viac podobať súperom, myslí si španielsky pretekár.

S mechanikmi, inžiniermi a vedením Scuderie sa Carlos Sainz začal spoznávať počas zimy. Dnes sa už v Maranelle cíti ako doma, no spočiatku spozoroval rozdiel oproti tomu, čo zažil v Renaulte či McLarene.

“Panuje tu iná kultúra, veci sa robia inak,” vyhlásil Carlos Sainz, ktorého cituje Autosport. “Na druhej strane však platí, že moderné tímy F1 v prístupe k práci, v pracovnej morálke a profesionalizme konvergujú.”

Všetky tímy sú si tým pádom čoraz podobnejšie. Môžeme to vidieť aj na zastúpení jednotlivých národností vo Ferrari, v ktorom už tak nedominujú Taliani. “Veľa tímov je multikultúrnych. Dokonca aj Ferrari je plné Angličanov a Američanov. Ba i v mojej skupinke inžinierov máme Američana, Škóta, Španiela a Taliana. S touto skupinkou chodím každý deň na večeru.”

“Toto všetko dokazuje, že vo Formule 1 dochádza k veľkej konvergencii. Ale určite platí, že Ferrari má vlastnú kultúru, ktorú musíte pochopiť, a tiež vlastný spôsob, ako pristupovať k rôznym veciam. Musíte sa tomu prispôsobiť,” konštatuje Sainz.

Okrem mierne odlišného prístupu k práci sa Sainz musel vysporiadať aj s tým, že je pod drobnohľadom verejnosti, aký v jeho doterajšej kariére nezažil. Rodák z Madridu si však pozornosť užíva.

“Máte na pleciach väčšiu zodpovednosť, ktorú v iných tímoch nepociťujete. Je to niečo úplne iné jazdiť za krajinu,” porovnáva Sainz. “Je to ako hrať za Real Madrid a Španielsko súčasne. Byť vo Ferrari znamená pretekať za Ferrari aj za Taliansko, musíte si to uvedomovať spolu so zodpovednosťou, ktorá s tým prichádza.”

“Pre mňa je to česť. Taliansko milujem a trávim tu veľa času. Už ako chlapec som vyrastal v Taliansku, pretekal som tu na motokárach. Spoznal som tú taliansku vášeň pre Ferrari, vedel som, že mnohí z mojich motokárových súperov sa chceli stať pilotmi Ferrari. Je mi veľkou cťou, že tým jazdcom Scuderie som práve ja. Som na to veľmi hrdý,” usmieva sa priebežne šiesty muž šampionátu.

Sláva môže človeka zmeniť, no to nie je Sainzov prípad. Viac pozornosti a extra zodpovednosť na ňom nezanechali nič. “Keď si to konečne uvedomíte, cítite, že je to skutočné a skrátka to prežívate. Je to zvláštna situácia, pretože jedného dňa sa zobudíte a hovoríte si, že sa stanete pilotom Ferrari.”

Tento sen sa mu konečne splnil. “Aký mám teraz pocit? Som stále ten istý Carlos, ten istý chlapík, ten istý pilot s rovnakou vášňou, talentom, a robím si svoju prácu. Je to len o tom, že ju odvádzate pre Ferrari. Je s tým spojená obrovská zodpovednosť, najmä, keď jazdíte v Taliansku.”

“Keď prídete do Monzy, zrazu si uvedomíte, čo to znamená byť pilotom Ferrari. Cítite to po celom svete, no keď prídete do Monzy a keď trochu otvoria brány, uvedomíte si, že toto je niečo obrovské. Je to ešte väčšie, než ste si predstavovali. Avšak, stále ste ten istý Carlos. V tomto smere sa nič nemení,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia