logo F1online.skF1online.sk

Steiner o svojich jazdcoch: Ak budú pripravení, zatlačím na nich tvrdšie

Günther Steiner a Nikita Mazepin
© Facebook/Haas F1 Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 10. 2021

Tím Haas si prechádza najzložitejším obdobím vo svojej krátkej existencii. Záver roka 2019 a následná pandémia spustili masívne domino, ktoré smerovalo až k zániku samotnej stajne. Ten sa našťastie podarilo odvrátiť a Haas sa po sérii ťažkostí a kompromisov teší na novú výzvu, ktorou je rok 2022 a nové pravidlá.

Günther Steiner je nepochybne najväčšou persónou tímu Haas. Na veliteľskom mostíku stojí už od samotného zrodu myšlienky jeho založenia a velil mu aj v časoch najťažších. Ani dnes to Haas nemá úplne jednoduché, no najhoršie by už tím mal mať za sebou.

„Pandémia prišla v tom najnevhodnejšom čase pre náš tím,“ prehlásil Steiner pre portál Insider.com. „Naše auto na tom nebolo dobre a prišiel COVID. Bolo výzvou udržať tím v chode a dodnes to predstavuje tú najväčšiu výzvu.“

„To, čomu sme minulý rok čelili, bolo podľa mňa náročnejšie než samotné založenie celého tímu. Chcete udržať tím nad vodou, no zároveň si musíte počínať tak, aby ho dokázal udržať nad vodou aj samotný majiteľ.“

„Myslím, že to bola tá najväčšia výzva, akej Haas počas svojej existencie čelil,“ dodal Steiner.

Udržať stajňu v prevádzke si samozrejme vyžiadalo rad kompromisov. Prostriedky na vývoj boli zredukované na úplné minimum. Tím sa musel rozlúčiť s ostrieľanými pretekármi Kevinom Magnussenom a Romainom Grosjeanom. Nahradili ich mladíci Mick Schumacher a Nikita Mazepin. Úloha bola jasná, pripraviť stajňu a všetkých jej ľudí na nový cyklus pravidiel, ktorý začína v roku 2022.

„S dvoma nováčikmi v kokpite som musel zmeniť aj svoj prístup,“ priznáva Steiner. „Nemôžem očakávať, že budú na takej úrovni, ako tí pred nimi.“

„S Mickom a Nikitom musím viac vysvetľovať, ako to je a prečo to tak je. Ak uvidím, že sú pripravení, aby som na nich zatlačil tvrdšie, tak to urobím. V súčasnosti sa im však snažím odovzdať čo najviac skúseností a zrýchliť ich prípravu,“ povedal temperamentný Tirolčan.

Haas sa v súčasnosti nachádza na samom dne výsledkovej listiny. Sezóna 2021 bude tou najhoršou v krátkej histórii stajne. Niečo také je v roku 2021 akceptovateľné, no v roku 2022 už nebude.

„V budúcom roku bude cieľom vrátiť sa späť do stredu poľa a bojovať o body,“ hovorí Steiner. „Strednodobým až dlhodobým cieľom je dostať sa na pódium a dúfajme, že jedného dňa aj víťaziť.“

„Som v tomto smere realista. Niečo také sa v krátkodobom ani strednodobom horizonte nepodarí. No so zavádzaním rozpočtového stropu by sa rozdiely medzi tímami mali zmenšiť. Na tom momentálne pracujeme a podľa mňa to je dosiahnuteľné,“ dodal Steiner.

Súvisiace články

Diskusia