logo F1online.skF1online.sk

O’Ward sa už nevie dočkať prvej jazdy s McLarenom: Hlava mi asi odpadne

Pato O’Ward
© Twitter/Pato O’Ward
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 10. 2021

Daniel Ricciardo nie je jediný, kto v tejto sezóne vyhral stávku so Zakom Brownom. Mimochodom, Austrálčana uvidíme užiť si jeho sladkú odmenu tento víkend v Austine. Zvezie sa so špeciálom NASCAR, s ktorým jazdil jeho vzor Dale Earnhardt a ktorý patrí jeho šéfovi. So Zakom vyhral tento rok stávku aj Patricio O’Ward, ktorý za McLaren jazdí v americkej sérii IndyCar. Odmenou mu bude jazda v tohtoročnom McLarene MCL35M na posezónnych testoch v Abú Zabí.

O’Ward sa s Brownom stavil, že ak v tomto roku vyhrá aspoň raz, zajazdí si v monoposte Formuly 1. Mexický rodák vyhral dvakrát a do posledných pretekov bojoval o titul. Napokon skončil celkovo tretí. Titul síce nezískal, ale náplasťou mu môže byť aspoň premiéra s autom najvyššej motoristickej triedy. Minulý týždeň absolvoval vo Wokingu prípravu sedačky i jazdu na simulátore. Novú skúsenosť si pochvaľoval.

„Dojem na mňa urobilo nesmierne množstvo prítlaku na prednej náprave. Auto je omnoho ľahšie a agilnejšie. Má neskutočný prítlak a brzdenie je ohromujúce,“ porovnal O’Ward monoposty Formuly 1 a IndyCar pre RaceFans.

„Určite budem potrebovať pár kôl, kým si na to zvyknem, ale veľmi sa na to teším. Zdá sa, že to bude parádna jazda.“

Pre Pata to bude v monoposte Formuly 1 premiéra. Už skúšal Indy Lights, IndyCar, japonskú Super Formulu aj Formulu 2. F1 však bude veľkým skokom do neznáma.

„Podľa mňa bude skok z IndyCar do Formuly 1 väčší než z Indy Lights do IndyCar. Brzdenie, zatáčanie a výjazd zo zákruty, všetko je sa deje omnoho rýchlejšie. V akomkoľvek inom aute máte fázu brzdenia, fázu zatáčania, vjazd, prejazd a výjazd. S Formulou 1 začnete jednu fázu a už ste v tej ďalšej,“ opisuje O’Ward svoju skúsenosť na simulátore.

„Všetko sa to deje omnoho rýchlejšie. Ale človeče, len na simulátore to bol dobrý pocit. Neviem si ani len predstaviť, aký pocit musí byť zažiť to na vlastnej koži. Akonáhle to pocítim, nebudem sa toho vedieť nabažiť. Mám pocit, že ma to úplne posadne.“

„Očakávam, že hlava mi z toho preťaženia úplne odpadne. Snažím sa teda sústrediť aj na túto oblasť, aby som bol schopný aspoň jazdiť. Myslím, že môj krk je na tom dosť dobre na jazdu s IndyCar, ale Formula 1 generuje o dosť väčšiu záťaž. Budem na tom pracovať,“ dodal O’Ward.

Súvisiace články

Diskusia