logo F1online.sk

Pérez o súboji s Hamiltonom: Dobehol ma v najhoršej možnej chvíli

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 10. 2021

O azda najkrajší súboj sa nám v nedeľu postarali Sergio Pérez a Lewis Hamilton. Mercedes mal v Istanbule veľkú rýchlostnú výhodu a úradujúci šampión si postupne dokázal poradiť s viacerými pilotmi. Pérez však vzdoroval a po dlhom a napínavom súboji udržal svoje štvrté miesto, hoci ho podľa vlastných slov Hamilton dobehol v najhoršej možnej chvíli.

Hamiltonovi sa postupne podarilo vyšplhať zo štartovej jedenástej priečky až na piatu. Následne sa pred ním zjavil Sergio Pérez, na ktorého zaútočil na protiľahlej cieľovej rovinke. Dvojica si v posledných zákrutách nič nedarovala a Hamilton svojho súpera takmer vytlačil do boxovej uličky, no v prvej zákrute to Mexičan odvážne pustil na brzdy a štvrté miesto si udržal. Hamiltona už pred seba nepustil.

“V tej chvíli to bolo dosť intenzívne, pretože Lewis ma dostihol vo chvíli, ktorá bola z celých pretekov pre mňa najhoršia. Vtedy som sa strašne trápil s pneumatikami,” objasňuje situáciu Sergio Pérez, ktorý sa mohol tešiť z prvého pódia od VC Francúzska.

“Prvý stint bol pre mňa ťažký, najmä ku koncu, nuž a Lewis bol dosť rýchly. Myslím, že v tej chvíli bol najrýchlejším mužom na trati, takže udržať ho za sebou bola veľká výzva. Zviedli sme pekný súboj, dokonca som sa musel vyhnúť stĺpiku na vjazde do boxov. Ale celkovo to bol dobrý súboj a podarilo sa mi zostať vpredu,” zrekapituloval duel s Hamiltonom.

Sergio Pérez si za tento duel vyslúžil pochvalu od vedenia, no i Maxa Verstappena, ktorého neskôr upozornil, že mu za to dlží pár panákov tequily. Aj vďaka jeho obrannej jazde sa Hamilton na konci netešil z lepšieho výsledku.

Čo hovorí Pérez na prvé pódium po ôsmich pretekoch bez šampanského? Vydýchol si? “V niekoľkých posledných pretekoch sme mali veľkú smolu. V Monze som skončil na pódiu, ale mal som trest. V Rusku som bol tri kolá pred koncom na pódiu. Už dlho sa k tomu schyľovalo. Určite je to fajn, hlavne v takýchto pretekoch, keď som sa v aute cítil tak nekomfortne a nemali sme rýchlosť na to, aby sme sa vyrovnali Mercedesom.”

Stále je čo vylepšovať. Keby Hamilton neštartoval z jedenástej priečky, s Pérezom by sa na trati ani nestretol, kvalifikácia mu totižto nevyšla. Pérez v nej obsadil len nelichotivé ôsme miesto, pod čo sa podpísal aj fakt, že v Q3 mal len jednu novú sadu mäkkých pneumatík. Tú druhú minul už v Q1.

Víkend ako celok hodnotí Pérez pozitívne. “Určite, celý víkend som bol oveľa konkurencieschopnejší. V kvalifikácii sme nedostali šancu ukázať to, pretože z pohľadu stratégie sme boli veľmi agresívni, čo nás z pohľadu mäkkých pneumatík zahnalo do kúta.”

“Len sme potrebovali tých pár desatiniek, ktoré sme mali v rukáve, pretože v priebehu víkendu sme ukázali, že máme dobrú rýchlosť. Som si istý, že sme mohli mať oveľa lepšiu kvalifikáciu. Určite však vidím, že auto chápeme a ja sa s ním stále viac a viac zbližujem,” uzavrel víkend v Turecku.