logo F1online.sk

Bottas sa dočkal po vyše roku: Jedny z mojich najlepších pretekov

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 10. 2021

Viac než rok a presne 22 pretekov čakal Valtteri Bottas na svoje desiate víťazstvo v F1. Dočkal sa v Turecku, kde zužitkoval pole position a okrem jednej fázy si s prehľadom kontroloval prvé miesto.

Valtteri opustil prvú priečku len na 10 kôl, keď po pitstope prenechal vedenie Charlesovi Leclercovi. Ani v tejto fáze však nespanikáril, postupne sa dotiahol na Monačana a vzal si späť prvé miesto, ktoré už do konca nepustil.

„Boli to jedny z mojich vôbec najlepších pretekov. Okrem jedného menšieho šmyku v prvej zákrute som mal všetko pod kontrolou,“ skonštatoval Valtteri Bottas, ktorý zúročil svoju pole position a ani v jednom momente nedal druhému Verstappenovi skutočnú šancu na priamy súboj o prvú priečku.

„Auto bolo skutočne veľmi dobré, mohol som mu dôverovať a veriť si,“ hovoril fínsky pretekár, ktorý sa pritom pred rokom v Istanbule tiež na mokrej trati poriadne vytrápil, celkom šesťkrát sa roztočil a skončil mimo bodov. „Trať našťastie poskytuje aj v mokrých podmienkach oveľa viac gripu než pred rokom. Pre mňa to bol ako rozdiel medzi dňom a nocou. Vtedy som tu odjazdil zrejme moje najhoršie preteky v kariére, dnes jedny z najlepších.“

Jazdec na čele to má v premenlivých podmienkach takmer vždy z pohľadu správnej stratégie náročnejšie. Valtteri však dnes nebol pod tlakom a stačilo mu reagovať na zastávku Maxa Verstappena. Zastavil o kolo neskôr než Holanďan a bez problémov si ho pokryl.

„Nebolo ľahké zvoliť si správnu stratégiu a prijať rozhodnutia o tom, kedy zastaviť a aké pneumatiky obuť. Som rád, že u mňa všetko išlo hladko. Keď trať postupne vysychala, stále sa dalo ľahko vyjsť mimo suchšej stopy. Musel som zostať koncentrovaný počas celých pretekov. Bolo to ťažké, takže víťazstvo chutí ako tvrdo vybojované,“ vyhlásil Valtteri Bottas.

Možno tak príde čas aj na „tradície“ Valtteriho po víťazstve, ktoré ste mohli vidieť v Drive To Survive na Netflixe. Na víťazstvo čakal naozaj dlho. „Je to úľava, čakanie trvalo pomerne dlho. Od Monzy sa celkovo cítim veľmi dobre. Nie som pod tlakom, skôr si užívam pretekanie. Teším sa aj na ďalšie preteky do Austinu, kde sa tiež chcem pobiť o víťazstvo.“