logo F1online.sk

Rozčarovaný Hamilton zistil, že Ocon nebol v boxoch: Nemám slov

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2021

Na čele šampionátu máme opäť Maxa Verstappena. Holanďan má šesťbodový náskok, no ten mohol byť aj oveľa menší, keby Lewis Hamilton v záverečnej fáze pretekov nespadol na piatu priečku, ale udržal si tretie miesto. Pilot Mercedesu preto poriadne hromžil a keď sa dozvedel, že Ocon nebol v boxoch, sklamane pokrútil hlavou.

Lewis Hamilton to mal dobre rozbehnuté. Po štarte z jedenásteho miesta sa postupne šplhal vyššie a vyššie. Vďaka tomu, že nezamieril do boxov, sa dostal dokonca na tretiu pozíciu. Po niekoľkých kolách polemizovania s inžiniermi o tom, či zamieriť do boxov, napokon poslúchol, keď mu bolo povedané, že má pred sebou poslednú možnosť zastaviť bez toho, aby spadol za Pierra Gaslyho.

Nové intermediálky ho však poriadne rozladili. Vo vysielačke sa začal sťažovať na ich drobenie, ktoré sa odrazilo aj v časoch na kolo. A okrem toho spadol za Péreza s Leclercom. “***, človeče, prečo ste sa vzdali tej pozície?”

“Na akej som pozícii? Nemali sme zastaviť,” vyčítal svojmu tímu poriadne nahnevaný Lewis Hamilton. “Mám strašné drobenie gúm, človeče. Hovoril som to.” Keď sa naňho dotiahol Pierre Gasly a jeho inžinier Peter Bonnington mu oznámil, že už je v jednej sekunde, obhajca titulu odvrkol: “Nechaj to tak.”

Na jednej strane bol Hamilton sklamaný z toho, že sa zastávkou pripravil o lepší výsledok, na druhej strane sa azda utešoval tým, že ak by nezastavil, pneumatiky by to nemuseli vydržať. Táto útecha sa však zmenila na rozčarovanie, keď mu reportér CANAL+ prezradil, že Ocon zvládol celé preteky na jednej sade.

Lewis Hamilton nadvihol obočie a zvolal: “Zvládol to?!” Chvíľu sa ošíval ako niekto, kto práve doplatil na zlú radu, hoci on chcel spraviť presný opak. “Neviem, čo mám na to povedať.” Na otázku, či má pocit, že by to mohol zvládnuť do cieľa, zareagoval jasne: “Ak to dokázal Ocon, ja by som to dokázal tiež.”

Aj pri rozhovore s reportérmi Sky Sports Hamilton medzi riadkami odkázal, že s rozhodnutiami tímu nebol celkom spokojný. To sa zrejme zmení, keď to preberie s inžiniermi a pozrú sa na časy jednotlivých pilotov, a aj na Oconovu pravú prednú pneumatiku, ktorá viac zjazdená asi byť ani nemohla bez toho, aby nezlyhala.

Hamiltona počas pretekov najviac hnevalo to, že prišiel o dve miesta. “Vtedy som to nevedel, ale azda som mohol čakať, že niečo stratím. Chlapci za mnou zaostávali len o nejakých pätnásť sekúnd a pitstop tu trval 24 sekúnd. Vedel som teda, že možno prídem o jedno.”

“Keď sa na to pozerám teraz, mali sme zostať na trati alebo zájsť do boxov oveľa skôr. Keď zájdete do boxov osem kôl pred koncom, tak nemáte čas na to, aby ste sa dostali cez tú fázu drobenia gúm na schnúcej trati. Prešiel som si teda celou tou fázou, keď som sa šmýkal, a stratil som veľa pozícií. Je to frustrujúce, ale taká je realita,” bezradne pokrčil plecami.

Ako sa vlastne rodilo toto rozhodnutie? Cítil Hamilton, že s gumami by mohol byť na konci pretekov nejaký problém, a preto poslúchol? “Tie pneumatiky už boli zjazdené, takže ste nevedeli, ako ďaleko sa na nich ešte bude dať ísť. Určite sme mali obavy o ich životnosť, ale ani na konci som nebol taký rýchly. Trápil som sa s gripom, nie je mi poriadne jasné, že prečo. Následne som nemal takú zlú rýchlosť, no strácal som v porovnaní s chlapcami za mnou.”

“Mal som dobrý pocit, keď som bol tretí. Hovoril som si, že ak to udržím, tak to bude skvelý výsledok po štarte z jedenástej priečky. Piata bola horšia, ale mohlo to byť ešte horšie,” uznal zmierlivo.