logo F1online.sk

Bottas: Nežiadali ma, aby som kvôli Hamiltonovi ubral

Valtteri Bottas a Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2021

Z pohľadu Mercedesu sa kvalifikácia nemohla skončiť lepšie, veď keby sa jeho piloti zoradili opačne, v nedeľu by Lewis Hamilton neštartoval z jedenástej, ale dvanástej priečky. Preto by dávalo logiku, keby Valtteri Bottas dostal v závere Q3 pokyn spomaliť a nechať vyhrať kvalifikáciu Lewisa Hamiltona, no takýto príkaz od tímu neprišiel, zdôraznil Fín.

Po prvých výjazdoch v Q3 mal na konte lepší čas Valtteri Bottas. Druhé pokusy však vyšli viac Lewisovi Hamiltonovi. Bottas sa v nich zlepšil len o 0,073 sekundy, no Lewis Hamilton dokázal nájsť až 225 tisícin. Fín pritom stratil najviac času v posledných zákrutách, čo len podporilo špekulácie, že spomalil naschvál tak, aby Lewis Hamilton vyhral dnešnú kvalifikáciu.

Fín to kategoricky odmietol. “Nie, nepožiadali ma, aby som spomalil. Ja som na to rozhodne tlačil,” uviedol veci na pravú mieru Valtteri Bottas. “V poslednom sektore som sa začal trápiť s predkom, v zákrutách 12 a 14 som mal pretáčavosť.”

“Cítil som, že tam prichádzam o čas. Pneumatiky som pravdepodobne využil v skoršej časti kola. Šiel som však naplno, to je isté,” ubezpečil držiteľ tureckej pole position, ktorého výzva v podobe premenlivých podmienok bavila.

Po dopoludňajšom daždi a slabých prehánkach v prvej časti kvalifikácie boli na trati ešte stále vlhké miesta, na ktorých to bolo nebezpečné, najmä na slikoch. “Bola to dobrá kvalifikácia a, samozrejme, pre tím je to perfektná situácia, aj pri zarátaní tej Lewisovej penalizácie.”

“V Q1 to bolo náročné, ak mám byť úprimný. Aj na konci tretej časti bolo na trati pár miest, kde bol asfalt stále vlhký. Museli ste ísť opatrne alebo nájsť si cestu, ako ich obísť. Ale užil som si to. Mali sme slušnú priľnavosť a už od začiatku víkendu sme mali auto v dobrom okne z pohľadu nastavení. Nemuseli sme ich výrazne meniť. Takže som si to užil,” usmieval sa Bottas.

Fín sa v sobotu stal spoludržiteľom rekordu za najviac pole positions medzi pilotmi, ktorí vo svojej kariére nezískali majstrovský titul. Na konte ich má osemnásť, teda rovnako veľa ako René Arnoux, bývalý pretekár tímov Martini, Surtees, Renault, Ferrari a Ligier.

V nedeľu Valtteri Bottas zrejme žiaden rekord neprekoná, no prípadným víťazstvom by sa v historických štatistikách dostal pred Marka Webbera, ktorý má teraz rovnako ako on na konte deväť triumfov. Ak by to dokázal, dostal by sa do spoločnosti Jamesa Hunta, Ronnieho Petersona, Jodyho Schecktera a Gerharda Bergera, ktorí vyhrali po desať veľkých cien.

“Som veľmi motivovaný, v tejto sezóne som ešte nevyhral,” poznamenal Bottas. “Je to pre mňa veľká motivácia, ale v pretekoch sa musím koncentrovať na isté veci, ísť krok po kroku a dúfať v to najlepšie.”

Nebojí sa Verstappena? “Máme dobré auto na preteky, malo by sa mi podariť ho udržať za sebou, pokiaľ nespravím žiadne chyby. Stratégia vždy zohrá nejakú úlohu, ale teraz v aute cítim sebavedomie. A máme dobrú rýchlosť.”