logo F1online.sk

Ferrari zvolilo nastavenie s nižším prítlakom: Bolo to trochu desivé, priznal Leclerc

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 10. 2021

Charles Leclerc to dokázal. V sobotnej kvalifikácii to s ním v Turecku vyzeralo všelijako, problémy mal v Q1, Q2 i Q3, no napokon je z toho štvrté miesto v kvalifikácii a vďaka trestu pre Lewisa Hamiltona tretie miesto na štarte. Leclerc teda bol pred novinármi spokojný, aj keď opäť trochu krotil očakávania.

V druhej časti kvalifikácie sa Charlesovi “podarilo” roztočiť v poslednej zákrute. Postup do Q3 si napokon zaistil aj s pomocou zákrytu od Carlosa Sainza, ktorý v sobotu v Turecku o nič nebojoval. V Q3 mu prvý pokus nevyšiel a bol priebežne na ôsmom mieste, no ten druhý ho katapultoval až do druhého radu na štarte.

„Bolo to trochu desivé,“ povedal Leclerc po kvalifikácii. „Zvolili sme dnes nastavenie s nižším prítlakom, čo sa nám v pretekoch vyplatí, aspoň teda dúfam. Avšak v týchto podmienkach som v Q1 a Q2 veľmi bojoval a veľa sa kĺzal. Bolo skvelé, že tam bol Carlos, aby mi pomohol s postupom do Q3. Určite mi to veľmi pomohlo a bola to skvelá tímová práca.“

„Nechcem sa tým tretím miestom nechať príliš uniesť. Je to skvelý výsledok pre tím, sme hneď za Mercedesom a Red Bullom, ktorých dokážeme len ťažko poraziť. Myslím si, že sme maximalizovali potenciál auta a máme to správne nastavenie do pretekov, ak bude sucho,“ povedal monacký pretekár.

„Musíme byť realisti. Našim súperom nie je Red Bull a Mercedes, ale McLaren. Musíme preto v nedeľu zapísať dobré body v porovnaní s nimi,“ dodal Leclerc.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz tento víkend mení pohonnú jednotku a odštartuje z chvosta poľa. V sobotu bolo jeho úlohou hlavne pomôcť Leclercovi, ale taktiež sa podieľal na vyradení Daniela Ricciarda, ktorý vypadol už v Q1.

„Taký bol plán. Dokázali sme vyradiť Daniela, ktorý je našim priamym súperom. Dobrá prvá časť kvalifikácie a potom aj dobrá druhá časť, kedy som Charlesovi poskytol zákryt. Verím, že to pomohlo a trochu nám to uľahčilo život,“ povedal Sainz.

„Uvidíme, ako sa bude auto správať v premávke a či sa nám bude dariť postupovať vpred. Tempo však vyzerá sľubne, takže je trochu škoda, že som sa nemohol tejto kvalifikácie poriadne zúčastniť. Charles je tretí, Lando ôsmy, Daniel šestnásty, čiže to vyzerá trochu ako premárnená príležitosť. V nedeľu však zo seba vydáme to najlepšie a uvidíme, či dokážeme zapísať nejaké body,“ okomentoval Carlos svoju perspektívu pred nedeľou.

Na záver tiež dostal otázku, či s novým motorom cíti výkonnostný progres. „Je to trochu lepšie, takže nám to pomôže urobiť ďalší krok. Jediný háčik je ten trest, ktorý so sebou nový motor priniesol.“

„Je však dobré vidieť, že tím vyvíja a posúva hranice po stránke pohonnej jednotky,“ dodal Sainz.