logo F1online.sk

Leclerc: Nenechajme sa uniesť

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 10. 2021

Ferrari a jeho výkonnosť v tejto sezóne to je trochu ako Kinder vajíčko – nikdy neviete, čo je vo vnútri. V piatkových voľných tréningoch na Veľkú cenu Turecka sa Charles Leclerc predstavil vo vskutku solídnej forme. Zapálil tak plamienok nádeje v srdciach fanúšikov Scuderie. Monačan však po piatku pred novinármi krotil očakávania.

Tretie miesto v prvom voľnom tréningu, druhé miesto v tom druhom. To dnes ráno čakal málokto, no vo Ferrari sa chcú sústrediť na svoj hlavný cieľ, ktorým je získať v nedeľu čo najviac bodov.

„Trať má tento rok omnoho vyššiu priľnavosť, ale ten pocit je relatívne podobný, čo je trochu zvláštne,“ povedal po piatku Charles Leclerc. „Celý deň som mal z auta dobrý pocit, ale nemali by sme sa tým nechať uniesť, pretože si myslím, že top tímy stále neukázali všetko.“

„Aj s plnou nádržou to vyzeralo dobre, takže nateraz všetko vyzerá pozitívne, ale stále je to len piatok. Musíme skloniť hlavy a tvrdo pracovať, aby sme auto ešte vylepšili a v sobotu dali dokopy perfektnú kvalifikáciu.“

„Som celkom rád, keď auto kĺže a dodáva tým viac rotácie. Cítim sa dobre, keď sa zadná časť pohybuje a rád sa hrám so zadkom monopostu. Zdá sa, že nateraz to funguje celkom dobre. V tomto smere by som teda nič príliš nemenil, ale po stránke pretekového tempa stále máme nejakú prácu,“ dodal monacký pretekár.

Jeho tímový kolega sa počas voľných tréningov mohol „vykašľať“ na kvalifikačné simulácie. Carlos Sainz totiž tento víkend dostane novú pohonnú jednotku a odštartuje z konca poľa.

„S menším množstvom paliva som odjazdil len pár kôl, aby som získal nejaké referencie a 99 percent času sa venovalo jazdám s plnou nádržou. Snažil som sa vyskúšať rozličné nastavenie, zistiť úroveň degradácie pneumatík a pomôcť tímu porozumieť našim problémom s prednými pneumatikami,“ povedal Sainz.

„Táto trať je na prednú nápravu dosť náročná. Bolo to teda aj o experimentovaní a hľadaní riešení problémov, ktoré máme,“ dodal rodák z Madridu.

Ten pred víkendom povedal, že sa na toto podujatie veľmi teší vzhľadom na výzvu, ktorá ho čaká. Štartuje zozadu a má nový motor, čo znamená úplne odlišný prístup. Po piatku však s úsmevom poznamenal, že počiatočné nadšenie ho už trochu opustilo.

„Som stále nadšený, ale možno o trochu menej, pretože vidím, ako je na tom Charles v kvalifikačných simuláciách. Vidím, že by mohol bojovať o pódium, tak mi je trochu ľúto, že ja oň nebudem môcť zabojovať. Prial by som si tam byť s ním a súperiť s ostatnými o horné priečky,“ povedal Sainz.