logo F1online.sk

Hamilton neodflákne kvalifikáciu, chce ju vyhrať

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2021

Lewisa Hamiltona čaká tento víkend o čosi náročnejšia úloha ako obyčajne. Už teraz totižto vie, že nebude štartovať z popredných pozícií, ale zo stredu poľa. Cieľom pred sobotou je teda sa čo najlepšie pripraviť na kvalifikáciu, aby v nedeľu odštartoval aspoň z jedenástej priečky.

Mercedes sa v piatok rozhodol vymeniť len spaľovací motor, kvôli čomu príde na štarte o desať miest. Možno stálo za úvahu zamyslieť sa nad tým, či by predsa len nebolo lepšie vziať si do zásoby extra kus z každého motorového komponentu. Hamilton by síce štartoval na chvoste štartového poľa, ale pohonná jednotka by mu už nemusela robiť žiadne starosti, a taktiež v piatok by sa mu stačilo koncentrovať na pretekové simulácie.

Teraz musí auto vyladiť tak, aby bolo dobré aj v kvalifikácii, aj v pretekoch. Lewis Hamilton chce totižto v sobotu vyhrať. “Musím byť na pole, aby som minimalizoval škody,” vyhlásil narážajúc na kvalifikačné víťazstvo. “A musím tiež pochopiť auto, aby som bol čo najlepší v dlhých jazdách. Snažím sa len nájsť správny balans. Povedal by som, že sa to nijako nelíši od iného víkendu.”

To môže Hamiltonovi v nedeľu spôsobiť problémy, keďže nebude mať monopost nastavený čisto na preteky. Na trati ho môžu vytrápiť viacerí na čele s Ferrari. “Bude ich ťažké predbehnúť. Rovnako ako Renault a McLaren. Vyzerá to tak, že sa stále viac a viac zlepšujú. Neviem, odkiaľ to berú, či prinášajú vylepšenia… Neviem, nesledujem to, ale je dobré vidieť, že silnejú. Dúfam, že budú silní aj v budúcom roku.”

Lewis Hamilton v piatok ovládol oba tréningy. Okamžite v tom prvom prekonal šestnásť rokov starý traťový rekord, keď bol o štyri desatiny rýchlejší ako Max Verstappen s Charlesom Leclercom. Popoludní dokázal ešte o takmer štyri desatiny zrýchliť.

Dnes je už zrejmé, že tohtoročná VC Turecka bude vyzerať úplne inak ako tá predchádzajúca. O rozdiel sa postaral povrch, ktorý sa už nepodobá na klzisko. Práve naopak. “Minulý rok tu bol úplne nový asfalt a myslím, že stále na povrch stúpali oleje. Vraj to vyčistili, takže som nevedel, čo mám čakať, keď som mal dnes vyjsť na trať. Ale páni, máme tu oveľa viac gripu ako predtým, čo je úžasné. Jazdiť tu je oveľa väčší pôžitok, podobá sa to na to, aké to tu zvyklo byť.”

Nad otryskaným asfaltom, ktorý prišiel o svoju najvrchnejšiu a najklzkejšiu vrstvu, sa rozplýval aj Hamiltonov kolega Valtteri Bottas, ktorý Istanbul Park radí medzi najlepšie trate z pohľadu priľnavosti v kalendári.

“Bolo to oveľa rýchlejšie, myslím, že o viac ako desať sekúnd v porovnaní s minuloročným prvým tréningom,” uznanlivo prikývol Valtteri Bottas. “Teraz tu máme poriadny grip. Je to asi jedna z tratí s najväčším gripom v kalendári, vtedy je okruh zábavnejší.”

Inžinieri mohli zahodiť minuloročné dáta do koša. “Kvôli tomu sme mohli zvoliť iný prístup po stránke nastavení než vlani. Museli sme reagovať a v priebehu dňa spraviť dosť veľa zmien. V druhom tréningu som mal celkom dobrý pocit, nemal som s autom problémy. Môžeme mať silný víkend.”

Súvisiace články