logo F1online.sk

Rovní a rovnejší. Podľa Alonsa neplatia pravidlá rovnako pre všetkých

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala7. 10. 2021

Fernando Alonso sa v Soči šikovne vyhol chaosu v druhej zákrute tým, že si ju lišiacky skrátil. Okamžite to vyvolalo sériu otázok, na ktoré musel odpovedať aj riaditeľ pretekov Michael Masi. Podľa Alonsa i táto vlna reakcií ukázala, že vo Formule 1 sa nehľadí na všetkých pilotov rovnako. Všetci sú si rovní, ale niektorí rovnejší.

Druhý najskúsenejší pilot histórie Formuly 1 sa v doterajšom priebehu sezóny viackrát ponosoval na to, že FIA v prvých zákrutách volí príliš benevolentný prístup. Niekoľkokrát sa mu totižto stalo, že kým on sa snažil nájsť si miesto medzi dvoma bielymi čiarami, niektorí jeho súperi si z hraníc trate nerobili ťažkú hlavu a vďaka jazde cez výbehovú zónu získali nielen čas k dobru, ale aj niekoľko pozícií.

Alonso si preto v Soči povedal, že sa podľa toho zariadi a už počas inštalačných kôl sme videli, ako si cvičí prejazd výbehovou zónou v druhej ruskej zákrute. Podľa pokynov riaditeľa pretekov tam stačilo prejsť pomedzi polystyrénové tabule, na ktorých bol vyznačený prikázaný smer.

Pilot Alpinu na tlačovke v Turecku vysvetlil, že sa rozhodol zvoliť tento prístup, aby poukázal na absurdný prístup FIA k vynucovaniu svojich vlastných pravidiel. “Chcel som vidieť, aké otázky budú padať tu v Istanbule. A chcel som si potvrdiť, že keď ja niečo spravím, tak na nasledujúcom podujatí sa správajú inak a všetko to má inú dohru.”

“Takže teraz možno zmenia výjazdové zóny v prvých zákrutách prvého kola,” zamyslel sa Fernando Alonso. “Väčšinu tohto šampionátu som ja bol ten idiot, ktorého mnohí ľudia predbiehali na vonkajšku. Dokonca aj v Rakúsku, spomínam si na prvýkrát v Rakúsku a aj druhýkrát. A nič sa nestalo. Po pretekoch sa nikto na to nepýtal. A teraz po Soči sa tie otázky objavili. Niečo to potvrdzuje.”

Alonsovi sa po pretekoch v Rakúsku nezdalo počínanie si Daniela Ricciarda, ktorý ho mal v prvej zákrute predbehnúť vďaka tomu, že vyšiel až na vonkajšiu výbehovú zónu. “Cítil som sa trochu hlúpo,” pripustil po pretekoch na Red Bull Ringu Alonso.

Ricciardov predbiehací manéver z Rakúska by sa bez Alonsových výčitiek zrejme ani neriešil. Španielov ťah sa však rozoberal ešte aj niekoľko dní po Veľkej cene Ruska, čo podľa Alonsa “potvrdilo veľa vecí”. Jednou z nich je, že “pre rôznych pilotov platia iné pravidlá, alebo povedzme to tak, že sa o tom pri iných ľuďoch hovorí inak”.

Alonso svoje tvrdenie následne podporil poukázaním na rozhodnutie komisárov v prípade Landa Norrisa, ktorý neodškriepiteľne prekročil bielu čiaru na vjazde do boxov. Trest však nedostal, komisári ho len napomenuli. “Uvidíme, akú národnosť bude mať ďalší pilot, ktorý prekročí bielu čiaru na vjazde do boxov, a aký dostane trest,” veľavravne odkázal.