logo F1online.skF1online.sk

Norris: Očakávania sú veľké, no sme realisti

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 10. 2021

Lando Norris už sklamanie zo Soči hodil za hlavu a plne sa koncentruje na blížiace sa preteky v Istanbule. Po dvoch víkendoch, keď McLaren jazdil na absolútnej špičke, krotí Lando prehnané očakávania.

V Monze „papájovým“ dokonale sadla špecifikácia trate a ich balík s nízkym prítlakom, a v Soči zase vyťažili aj z premenlivých podmienok v kvalifikácii. Samozrejme, tieto fakty nič neuberajú na tom, že Daniel Ricciardo by v Monze zrejme vyhral aj bez nehody majstrovských ašpirantov, a že Lando Norris v Rusku za sebou na suchu v pretekoch držal Lewisa Hamiltona.

Aj v Turecku hrozia dažďové prehánky, no predsa len by sme mohli sledovať viac „štandardný“ víkend než tie predošlé. „Turecko bolo pred rokom veľmi ťažké. Bola to pre nás nová trať, nový povrch bol neskutočne klzký, a k tomu sa pridal dážď. Je prirodzené, že sú na nás kladené veľké očakávania. V Monze sme získali double, v Soči pole position a takmer víťazstvo. Veľa ľudí aj teraz očakáva niečo úžasné. My však musíme byť realistickí. Nie sme takí rýchli ako Red Bull či Mercedes. Každé preteky sú však príležitosťou, čo platí aj pre Turecko,“ povedal Lando Norris, ktorý pred rokom v Istanbule po nevydarenej kvalifikácii a štarte z hĺbky poľa poskočil na konečné ôsme miesto, ku ktorému pridal bod za najrýchlejšie kolo.

Okruh v Istanbule ponúka dobré možnosti na predbiehanie a parádnu ôsmu zákrutu, v ktorej je to aj o odvahe pilota. „Je to skutočná pretekárska trať. Teší ma, že sa sem vraciame po minuloročných vzrušujúcich pretekoch. Vieme, aké sú teraz na konci sezóny všetky preteky dôležité. Budeme na to tlačiť, aby sme získali čo najviac bodov,“ pokračoval mladý Brit.

Po tom, ako Norris prišiel v Rusku o svoje premiérové víťazstvo v F1, mu podporu adresovalo veľa pilotov i známych športovcov. Na Instagrame mu povzbudivé odkazy adresovali futbalisti Jack Grealish z Manchesteru City či Mason Mount z Chelsea. Zrejme najviditeľnejšia však bola podpora zo strany Lewisa Hamiltona.

Práve Hamilton už Norrisa viackrát verejne vychválil. Keď sa cez neho nemohol ani na rýchlejšom aute dostať v Rakúsku, okomentoval jeho počínanie tým, že „Lando je naozaj fantastický pilot.“ Aj po Soči adresoval Hamilton svojmu mladšiemu krajanovi veľa komplimentov s tým, že jeho čas ešte príde.

„Lewisa som sledoval, keď som vyrastal. On si prešiel množstvom rôznych situácií, pravdepodobne ešte horších než ja. V mojom prípade to bolo horšie v tom, že som mal na dosah svoje vôbec prvé víťazstvo,“ povzdychol si Lando Norris. V tejto súvislosti nám hneď napadne VC Číny 2007, kde Hamilton tiež aj po zaváhaní tímu doplatil na premenlivé podmienky a zjazdené pneumatiky, a možno práve tam prišiel o titul.

„Veľa pilotov mi hovorí, že som si počínal dobre, a môj čas príde. Samozrejme, vnímam to. Keď však také slová povie niekto, ku komu ste vzhliadali, a viete, čím všetkým si prešiel, znamená to predsa len o niečo viac,“ uzavrel Lando Norris.

Súvisiace články

Diskusia