logo F1online.sk

Max Verstappen oslavuje 24. narodeniny: Toto je niekoľko detailov jeho doterajšej kariéry

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko30. 9. 2021

Aktuálna dvojka rebríčka jazdcov, holandský pilot Max Verstappen, dnes oslavuje 24. narodeniny! Jeho doterajšia kariéra má aj napriek mladému veku množstvo úspechov, no v minulosti sme mohli byť svedkami aj pomerne početných vĺn kritiky.

Max Verstappen odštartoval svoje pôsobenie v motoršporte v skutočne mladom, doslova predškolskom veku. Ku motokáram ho priviedol jeho otec, dnes už bývalý pilot Formuly 1, Jos Verstappen.

Po prvýkrát sa premiérovo objavil ako súčasť kolotoča Formuly 1 v roku 2014, ako testovací jazdec tímu Scuderia Toro Rosso. V tomto roku súčasne pôsobil aj v európskej Formule 3 a zúčastnil sa aj na ďalších podujatiach v Macau a na okruhu v Zandvoorte.

Prvé preteky ako pilot Formuly 1 absolvoval v Austrálii, v roku 2015. Už o rok neskôr putoval do materského tímu Red Bull, ako neslávne známa výmena s Daniilom Kvjatom. Premiéra v tomto tíme však bola mimoriadne úspešná, v náročných podmienkach v Barcelone zaznamenal Max svoje prvé víťazstvo, vo veku 18 rokov.

Aby sme sa však nezamerali len na slová chvály, Verstappen sa stal pri svojom pôsobení vo Formule 1 aj terčom početnej kritiky. Jeho dravý štýl jazdy a vybrané, pomerne agresívne predbiehacie manévre neraz skončili nehodou a výnimkou nebolo ani dohováranie, napríklad zo strany Sebastiana Vettela, po kolízii v Číne, v roku 2018.

Medzi jeho tímových kolegov môžeme zaradiť mená ako Carlos Sainz (v tíme Scuderia Toro Rosso) či neskôr Daniel Ricciardo, Pierre Gasly, Alex Albon (Red Bull). V súčasnosti tvorí tímovú dvojicu s mexickým pilotom Sergiom Pérezom.

Sezóny 2019 a 2020 znamenali pre Maxa Verstappena zisk tretieho miesta v rebríčku jazdcov. Aktuálna sezóna je však úplná rozprávka. Max má za sebou 7 víťazstiev v nedeľných pretekoch a s Lewisom Hamiltonom zvádza skutočne vyrovnaný boj o majstrovský titul.

V súčasnom priebežnom rebríčku jazdcov po pätnástich podujatiach má Verstappen 244,5 bodov a Lewis má o dva body viac.

Za redakciu F1online.sk prajeme všetko najlepšie!

Súvisiace články