logo F1online.sk

Brawn o Hamiltonovom obrovskom úspechu: 100 víťazstiev vyzeralo nereálne

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 9. 2021

Lewisovi Hamiltonovi sa podarilo niečo nevídané; na Veľkej cene Ruska si pripísal 100. triumf v kariére. Ross Brawn nad týmto číslom neveriacky krúti hlavou a konštatuje, že keď Michael Schumacher pred rokmi stanovil predchádzajúci rekord, nik nepredpokladal, že sa k nemu niekto čo i len priblíži. Teraz je situácia iná a Hamilton môže pridať hoc aj ďalších 20 víťazstiev, myslí si Brawn.

Sedemnásobný majster sveta si ruské víťazstvo vybojoval v napínavom závere, v počasí, v ktorom sa zvykne mýliť len málokedy. Teraz sa spolu s tímom nemýlili a na rozdiel od Landa Norrisa a McLarenu prezuli na zmes do prechodných podmienok v správny čas, vďaka čomu na najvyšší stupienok pre víťazov vystúpil už stýkrát.

Keď Michael Schumacher v roku 2006 oznámil svoj odchod zo športu, na konte mal 91 triumfov. Najbližšie mu boli v tých časoch už neaktívni pretekári Alain Prost (51), Ayrton Senna (41) a Nigel Mansell (31). Preto sa zdalo, že Schumachera nikdy nikto neprekoná. Už v nasledujúcej sezóne sa však na okruhoch F1 objavil pilot, ktorý mal na to potenciál.

Hamilton to napokon dokázal už vlani a teraz môže načať druhú stovku. “Nikto si nemyslel, že by sa niekomu podarilo dosiahnuť tento míľnik,” píše Ross Brawn vo svojom stĺpčeku. “Michaelova zbierka 91 víťazstiev bola tak ďaleko pred tým, čo kto kedy dokázal, že v tom čase bolo nemysliteľné, že by sa niekto tomu číslu priblížil. Lewis to však potom prekonal. A teraz má Lewis 100 víťazstiev. Nič ho nedokáže zastaviť.”

“Ktovie, kde sa to skončí? Zostane s nami minimálne ďalšie dva roky a v každej sezóne vyhrá nejaké preteky. Nemyslím si, že by sme mohli predpovedať 200 víťazstiev, ale o 20 viac určite, keďže je stále neuveriteľne konkurencieschopný a motivovaný. Je to ohromujúce a gratulujem mu, keďže je to stovka, na ktorej dosiahnutie nikto ani nepomyslel,” komentuje Hamiltonov veľký deň.

Po sobote a dvoch kvalifikačných chybách Lewisa Hamiltona to vyzeralo tak, že na jubilejné víťazstvo bude Hamilton čakať o čosi dlhšie. A vyzeralo to tak aj po prvej polovici pretekov. Nakoniec však ukázal, že je majstrom sveta právom a v nedeľu nesklamal.

“Je to známkou majstra sveta v majstrovskom tíme, keď tieto drobné chyby — ako Lewisov náraz do bariéry v kvalifikácii — tak kričia, pretože ich robí tak zriedkavo,” vysvetľuje Brawn. “Mercedes a Lewis na tom v kvalifikácii neboli dobre. Na trati, na ktorej mali podľa histórie dominovať.”

“Piatkový tréning ukázal, že v dlhých jazdách boli oveľa rýchlejší. Všetko mali pred sebou, aby to využili. Fakt, že to nešlo podľa plánu, ukázal, že to nie je pre nich ako streliť gól do prázdnej brány. Až do konca budú musieť bojovať veľmi tvrdo, ak budú chcieť vyhrať tento šampionát,” zdôrazňuje šéf F1 pre motoršport.