logo F1online.sk

Norris prežil nočnú moru každého jazdca, hovorí Russell

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala27. 9. 2021

Lando Norris si v hlave istotne premietal obrázky z nedeľných pretekov až do neskorej noci. A niet sa čomu čudovať, podľa Georgea Russella zažil situáciu, akej sa obávajú všetci piloti v padoku: Začalo pršať, keď on mal na dosah víťazstvo.

Za hocijakých iných okolností by dážď azda aj privítal ako príležitosť posunúť sa vyššie. Ako však v nedeľu povedal Toto Wolff, keď začne pršať a vy ste na čele pretekov, môžete len prehrať. A to sa stalo Landovi Norrisovi.

George Russell zažil čosi podobné vlani v Sachíre, kde smeroval k víťazstvu hneď dvakrát, hoci vtedy nezasahovali nebesá. Najskôr doplatil na chybu v boxoch a následne aj na defekt. Norrisovo rozpoloženie preto chápe. “Toto je nočná mora každého jazdca, viesť preteky a v tom začne liať. Je mi ho naozaj ľúto,” prezradil Norrisov krajan. “Už som také niečo zažil, viem, aký je to pocit. Ale dočká sa ešte mnohých víťazstiev.”

Jedným z mála pretekárov, ktorí na daždi nezarobili ani nestratili, bol George Russell. Krátko pred dažďom bol na desiatej priečke a desiaty dorazil i do cieľa. Po štarte z tretieho miesta ho to azda trochu mrzí, no s výsledkom je spokojný.

“Myslím, že sme sa držali, nespravili sme žiadne hlúpe chyby. To boli v podstate naše preteky,” analyzuje Russell. “Nemyslím si, že by sme na gumách do sucha toho mohli dokázať oveľa viac, možno o čosi viac na vode. Celkovo to boli dobré preteky.”

Uznal však, že finále mohlo byť aj lepšie. “Na konci som sa na intermediálkach naozaj trápil. Neviem ako ostatní, ale ja som bol jedným z mála pilotov na opotrebovaných intermediálkach, pretože my sme všetky naše pneumatiky použili v kvalifikácii. V porovnaní s chlapcami na nových gumách sme veľa stratili, pretože na tej klzkej trati boli z pneumatík už takmer sliky.”

Budúci jazdec Mercedesu v prvej fáze pretekov spravil veľkú službičku Carlosovi Sainzovi a Landovi Norrisovi na čele, keď za sebou držal dlhý vláčik pilotov. Vďaka skvelej maximálnej rýchlosti Williamsu na rovinkách sa mu to darilo až do zastávok v boxoch, kedy už mali piloti na čele vybudovaný niekoľkosekundový náskok.

“Na rovinkách sme boli najrýchlejší, z čoho sme naozaj profitovali. Je škoda, že som toho nemohol spraviť viac v prvej zákrute. Carlos bol dosť agresívny a mal zákryt od Landa. Ja som teda bojoval svoj boj, no boli sme v dobrej pozícii. Som hrdý na to, že sme to dosiahli,” pousmial sa.

“Úprimne, nemyslím si, že by sme mohli očakávať viac. Vieme, akú má naše auto rýchlosť. Aj keby sme zastavili skôr, neskôr, ľudia by si našli spôsob, ako sa cez nás dostať. Tieto preteky nemohli dopadnúť oveľa lepšie. Snívali sme o úžasnom výsledku, ale to nebolo reálne. Skončili sme, kde sme si azda aj zaslúžili,” zhodnotil realista Russell.

Súvisiace články