logo F1online.sk

Ani Hamilton nechcel obuť intermediálky: Prvý príkaz som odignoroval

Lewis Hamilton v cieli VC Ruska 2021
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2021

Lewis Hamilton sa dnes teší z neuveriteľného 100. víťazstva po šialenom závere Veľkej ceny Ruska. V nej mu pomohlo počasie a s ním spojené zaváhanie McLarenu a Landa Norrisa. Ako však po pretekoch sám priznal, nebyť naliehania tímu, pravdepodobne by sa rozhodol rovnako ako jeho krajan, ktorý nakoniec do cieľa došiel až na siedmej priečke.

Sedemnásobný majster sveta dnes mal výrazne získať na Maxa Verstappena, no už štart do veľkej ceny mu nevyšiel. V priebehu jedného kola sa prepadol zo štvrtého miesta až na siedme a späť sa vracal len pomaly. Veľmi dlho ho totižto za sebou držal Daniel Ricciardo. Cez Austrálčana sa Hamilton dostal až po zastávkach v boxoch, ktorá McLarenu absolútne nevyšla.

V tom čase už Hamilton lietal a Landa Norrisa na čele sťahoval míľovými krokmi. Čím bližšie však bol, tým viac začal pridávať aj McLaren na čele. Nakoniec dvojica išla tesne za sebou, Hamilton so sekundovým odstupom a bez DRS. Norrisovi sa totižto vždy vydaril tretí sektor.

Pár kôl pred koncom však začalo kropiť, ľudia na tribúnach vytiahli dáždniky a pršiplášte a tímy čakalo ťažké rozhodovanie, či a kedy prezuť na pneumatiky do prechodných podmienok. Ako prvé skúsili zariskovať tímy zo stredu poľa, Norris s Hamiltonom vpredu zatiaľ zostávali na trati.

Vody však pomaličky pribúdalo a Mercedes Hamiltonovi prikázal zamieriť do boxov. Mechanici vyrazili pred garáž, no Lewisa Hamiltona nikde. Brit v media zóne, kde sa stretol s Landom Norrisom, vysvetlil, čo sa tam vlastne stalo. Nešlo o blaf.

“Lando, chcel si zájsť do boxov?” nahol sa smerom k pristojacemu mladíkovi z McLarenu, ktorý odpovedal jasne: “Nie.” Hamilton sa rozosmial: “Ani ja, hovorím, že veď je priamo tu predo mnou! Myslím, že keď si sa pozrel do zrkadiel, tak si spravil to isté.”

Norris vysvetlil, že v tej chvíli to bolo ešte vhodné na sliky a od tímu dostal informáciu, že intenzita dažďa sa nezmení. Hamiltonovi však bolo povedané niečo iné. “Môj tím bol skvelý. Ja som však prvý príkaz odignoroval. Povedal som: Nie, veď je priamo tu!” zvolal a ukázal pred seba, akoby tam bolo Norrisovo auto.

Nakoniec však uposlúchol, čo mu dnes pomohlo získať 100. víťazstvo a dostať sa do čela šampionátu. “Keď začalo pršať, tak to bolo veľmi ťažké. Obávate sa, že trafíte bariéru. Som veľmi vďačný za to, že som to udržal na trati.”

“Neviem, či by som sa cez neho dostal, keby nepršalo. Predbehnúť Landa by bolo ťažké, mal výborné tempo a aj najrýchlejšie kolo. Ak by sa nedostal do premávky alebo sa mu nič neprihodilo, alebo nespravil chybu, ktoré však vôbec nerobí, bolo by náročné ho predbehnúť,” uznal úradujúci šampión.

Okrem duelu s Norrisom zviedol Hamilton súboj aj s druhým McLarenom. Už ten ukázal, že ak sa na konci dotiahne na Norrisa a nezaprší, tak bude mať čo robiť, aby ho predbehol. Nebyť však raketového tempa, ktoré nasadil po Ricciardovej zastávke, možno by sa k manévru ani nedostal.

“Tak trochu som nevedel, že kde vlastne som. Keď jeden z monopostov predo mnou (Ricciardo, pozn. red.) zastavil, tak som šiel naplno. Mal som dobrú rýchlosť,” rozpamätáva sa Hamilton. “Z pneumatík som mal stále dobrý pocit, no nevedel som, kde skončíme. Úplne som sa stratil. Keď som vyrazil z boxov, netušil som, kde som, s kým bojujem, no sklonil som hlavu.”

Nakoniec sa Lewis Hamilton ujal vedenia šampionátu s ničotným dvojbodovým náskokom pred Maxom Verstappenom. Kto by bol ešte v sobotu ráno povedal, že to bude po týchto pretekoch také tesné?

“Dostať sa z posledného miesta na druhé je obrovský výkon. Red Bully sú veľmi rýchle, väčšinu roka boli najrýchlejšie. Byť posledný, mať penalizáciu — teda vlastne dve penalizácie, a vrátiť sa na druhej priečke je mega minimalizácia škôd. Uvidíme, čo sa nám podarí do budúcna. Poraziť ich bude ťažké, ale dáme do toho všetko,” doplnil.

Súvisiace články