logo F1online.sk

Norris: Bolo mi povedané, že dážď nezhustne

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 9. 2021

Veľmi nešťastný deň v kariére Landa Norrisa, ktorý mal v Rusku obrovskú smolu. Mladý Angličan siahal v nedeľu v Soči na víťazstvo, no krátko pred koncom sa na okruhu spustil dážď a musel sa rozhodnúť, či prezuje svoje pneumatiky alebo to riskne. Zvolil napokon druhú možnosť, ktorá sa ukázala ako nesprávna.

Ak dážď dorazí takto neskoro, je to zakaždým smolné. Potom musíte urobiť rozhodnutie v čase, keď to vyzerá 50 na 50. Máte len dve možnosti, no aj tak si vyberiete tú nesprávnu. Takúto dvojitú smolu mal v nedeľu v Soči pilot McLarenu.

„Som nešťastný a zdrvený,“ povedal po pretekoch Norris. „Rozhodli sme sa zostať na trati a za týmto rozhodnutím si musíme stáť, ale na konci dňa sa ukázalo ako nesprávne.“

„Teda v skutočnosti, v tíme si mysleli, že by som mal zastaviť, no ja som sa rozhodol zostať na trati. Bolo to teda moje rozhodnutie. Myslel som, že toto je tá správna cesta,“ dodal Norris.

Jeho tím poslali na kolená aj ich „rosničky“. Predpoveď nebola úplne jednoznačná. V čase, keď sa o tom rozhodovalo, pršalo len v sekcii zákrut päť až sedem. Lewis Hamilton najprv tiež ignoroval príkaz tímu, no o kolo neskôr už uposlúchol. V Mercedese totiž vedeli, že dážď zhustne, kým Lando túto informáciu nemal.

„Cítil som, že som urobil všetko, čo som mohol. Spravil som síce niekoľko chýb, ale Lewisa som držal za sebou a začal sa mu aj trošku vzďaľovať,“ spomína Norris.

„V tých kolách pred Lewisovou zastávkou boli podmienky perfektné na suché pneumatiky. Bolo mi povedané, že dážď zostane takýto a nebude hustnúť. Ak by to tak aj skutočne bolo, potom by toto rozhodnutie bolo správne. Dážď sa však zhustol viac než sme očakávali, čo pre nás znamenalo koniec.“

„Ak by do konca zostávala 20 kôl, možno by ste neurobili takéto agresívne rozhodnutie. Urobili sme to, čo sme považovali za správne, napokon to však bolo nesprávne. Do tej doby odviedli chalani skvelú robotu. Až na to jedno rozhodnutie som spokojný, ale pozrieme sa na to a snáď sa to už nezopakuje,“ uzavrel Norris.