logo F1online.sk

Valtteri Bottas nasadzuje novú pohonnú jednotku!

Zakrytý monopost Mercedesu, parc fermé
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2021

Hoci sme skôr očakávali výmenu pohonnej jednotky na monoposte Lewisa Hamiltona, svoj agregát pred Veľkou cenou Ruska bude meniť Valtteri Bottas! Fínsky pretekár kvôli tomu spadne zo siedmeho miesta, ktoré si vybojoval v kvalifikácii, zrejme až do predposledného radu.

Valtteri Bottas nasadil štvrtú pohonnú jednotku už v talianskej Monze, a preto je pomerne veľkým prekvapením, že sa Mercedes rozhodol siahnuť po nových komponentoch aj o dva týždne neskôr v Soči. Teraz bude mať k dispozícii viac ako dosť motorových komponentov až do konca sezóny.

Toto Wolff už po kvalifikácii nevinne poznamenal, že v Bottasovom prípade treba pouvažovať aj o iných veciach, ktoré bližšie nešpecifikoval. Ako sa teraz ukázalo, šlo práve o túto výmenu pohonnej jednotky.

Pre Mercedes je to zaujímavý krok aj zo strategického pohľadu, keďže teraz to z posledného miesta štartujúci Max Verstappen nebude mať také jednoduché s predbiehaním monopostov pred sebou. Ak narazí na Bottasa, jeho postup môže veľmi rýchlo skončiť. V piatkových tréningoch sme Holanďana mohli počuť sa sťažovať na to, že nemá dostatok rýchlosti na predbiehanie.

Valtteri Bottas by mal podľa predbežných informácií a očakávaní Mercedesu odštartovať sedemnásty pred Nicholasom Latifim, Charlesom Leclercom a Maxom Verstappenom. Štart z boxovej uličky sa momentálne nepredpokladá. Celá vec je totižto na posúdení technického delegáta FIA, ktorý má rozhodnúť o tom, či výmena komponentov je porušením pravidiel parc fermé alebo nie.

Podľa Mercedesu ide o výhodný krok, keďže z pohľadu bodov bude mať minimálny dopad a Fín dostane extra motor.