logo F1online.sk

Vymení Hamilton motor? Wolff: Nebudem vám klamať a odpoviem ako politik

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2021

Zatiaľ čo Helmut Marko z Red Bullu už od začiatku víkendu ráta s tým, že Lewis Hamilton v Rusku nasadí novú pohonnú jednotku, v Mercedese stále mlčia. Aký osud čaká Lewisa Hamiltona a či Mercedes využije ponúknutú šancu, nechcel prezradiť ani Toto Wolff.

Max Verstappen nasadil novú pohonnú jednotku už v piatok, čím svoje karty ukázal skôr, ako by azda chcel. Christian Horner to vysvetlil tým, že Honda potrebuje o čosi viac času na kalibráciu pohonnej jednotky než súperi z Mercedesu, a určite si nechceli tieto povinnosti nechávať na sobotu, kedy hrozil dážď a dokonca neuskutočnenie tretieho tréningu.

Mercedes takéto problémy nemá, a tak stále môže na monoposte Lewisa Hamiltona vymeniť motorové komponenty. Takmer určite by však neštartoval posledný; podľa pravidiel sú už monoposty v parc fermé. Bez toho, aby pilot musel vyštartovať z boxovej uličky, je možné meniť len poškodené komponenty za kusy rovnakej špecifikácie. Preto Max Verstappen v Maďarsku nemusel štartovať z pitlane; inžinieri odhalili na jeho pohonnej jednotke prasklinu.

To nie je také nevýhodné, keď vezmeme do úvahy fakt, že Max Verstappen bude štartovať až dvadsiaty a Hamilton by sa vďaka štartu z pitlane vyhol chaosu v prvej zákrute. Mercedes bude mať stále šancu stiahnuť náskok na Maxa Verstappena v šampionáte, na druhej strane zas získa pohonnú jednotku, ktorú vo zvyšku sezóny už nebude musieť šetriť. Tým by sa dostal na úroveň Verstappena, Péreza aj Bottasa, ktorí už nové komponenty nasadili.

Toto Wolff vo štvrtok hovoril dosť neurčito. Na jednej strane nie je absolútne nevyhnutné, aby Hamilton štvrtý motor nasadil, na druhej strane uznal, že je rozumné využiť príležitosť, ak sa nejaká naskytne. Podľa Helmuta Marka sa taká naskytla a Red Bull očakáva výmenu.

Šéf Mercedesu nič nepotvrdil, ani nevyvrátil. “V celom svojom živote som vám neklamal a nebudem vám klamať,” povedal Toto Wolff novinárom, ktorí sa ho spýtali, či sa v noci bude v garáži Mercedesu pracovať na výmene. “Preto nemôžem na túto otázku v tejto chvíli, žiaľ, odpovedať — ako by povedali politici.”

Na margo slov Helmuta Marka, že Mercedes bude chcieť nasadiť nový motor, sa Wolff len ušrknul. “Nuž, ak tak hovorí! Uvidíme, čo spravíme zajtra,” doplnil stroho. V rovnakom duchu na otázku ohľadom výmeny odpovedal aj hovorca tímu: “Počkajme si a uvidíme, čo urobíme zajtra.”

Súvisiace články