logo F1online.sk

Bottas druhé kolo nestihol. Predpokladá, že kvôli Hamiltonovi

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2021

Ak je ruská kvalifikácia pre Lewisa Hamiltona katastrofou, pre Valtteriho Bottasa, ktorý sa na okruhu v Soči obyčajne cíti ako doma, je siedma priečka ešte o čosi väčším sklamaním. Všetko mohlo byť inak, keby ho v kľúčových momentoch Hamilton nezdržal v boxoch, domnieva sa Fín.

Mercedes bol jedným z posledných tímov, ktoré zašli do boxov po gumy do sucha. Lewis Hamilton mal však pri jazde ku svojim mechanikom problémy, kvôli čomu nepripravil o desiatky sekúnd len seba, ale aj Valtteriho Bottasa. Fín musel totižto čakať, kým mechanici dajú dokopy monopost jeho kolegu, alebo kým ho odtlačia nabok.

To sa po desiatkach sekúnd podarilo a Bottas vyrazil na trať. Nakoniec však stihol len jedno merané kolo, ktoré stačilo iba na siedme miesto. Bottas je presvedčený, že keby ich stihol odjazdiť viac, jeho výsledný čas by bol lepší.

“Musím sa na to pozrieť, ale myslím si, že sme prišli do boxov trochu neskoro,” zneli prvé slová Valtteriho Bottasa po kvalifikácii. “Niektorí zašli po sliky skôr, nuž a my sme mali aj problém v boxoch s Lewisovým autom, takže sme nestihli dve kolá.”

Jedno kolo skrátka nestačilo. “Mali sme len jediné a potrebujete viac ako jedno kolo na to, aby ste pneumatiky prinútili pracovať. Myslím si teda, že druhé kolo by predstavovalo dosť veľký krok vpred. Toto je dnes to najväčšie sklamanie.”

Bottas poznamenal, že jeho pneumatiky sa dostávali na optimálne teploty až v poslednom sektore jeho ostrého kola. “Bolo to také vrtkavé. Pneumatiky ešte stále neboli zohriate, čo bol veľký problém. Nemohol som sa o gumy oprieť. Ku koncu kola sa to zlepšovalo a zlepšovalo, ale potom sa objavila šachovnicová vlajka.”

Pravda je však taká, že Bottasovi by zrejme nepomohol ani scenár, keby Hamilton v boxoch nespravil chybu. Na to, aby stihol odjazdiť extra kolo, by potreboval nájsť ešte niekoľko sekúnd navyše, a tie sa dali získať len tým, že by Mercedes skôr rozhodol nasadiť mäkkú zmes. Toto zaváhanie bolo kľúčové.

Russell, Norris, Sainz a spol. takí váhaví neboli a nakoniec na tom pekne zarobili. Podľa Bottasa teraz bude treba zistiť, prečo sa v jeho tíme rozhodli prezuť tak neskoro. “Keď sme zamierili do boxov, tak to bolo prvé kolo, kedy som si pomyslel, že by to už mohlo byť vhodné aj na sliky.”

“Potom sa ma spýtali a ja som povedal áno, zastavme. Musíme to prezrieť — táto diskusia mala prebehnúť skôr, taký mám z toho pocit. Myslím si však, že tým veľkým problémom bol čakanie v boxoch. Vtedy sme prišli o tú možnosť odjazdiť dve kolá namiesto jedného, čo nás vyšlo draho,” zopakoval svoj postoj Bottas.