logo F1online.sk

Verstappen: Williams nemá také zlé auto, ako si všetci myslia

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2021

George Russell získal ďalší skvelý výsledok a leví podiel na tomto výsledku je pripisovaný práve jemu. Podľa Maxa Verstappena by však bolo namieste vyzdvihnúť aj zlepšujúci sa monopost Williams FW43B, ktorý podľa neho nie je vôbec taký zlý, ako sa o ňom hovorí.

Po Veľkej cene Belgicka, v ktorej mal George Russell štartovať na druhej priečke, sa teraz v nedeľu ocitne na veľmi podobnej pozícii. V kvalifikácii totižto nestačil len na Landa Norrisa a Carlosa Sainza. Skvelý výsledok? Určite áno, hoci podľa Maxa Verstappena sa netreba nechať uniesť a treba pamätať aj na ďalšie faktory.

“Lando odviedol veľmi dobrú robotu, takisto Carlos, a určite George, on je veľmi, veľmi dobrý jazdec,” začal Max Verstappen pochvalne. “Ale keď dokážete takéto veci, poukazuje to na to, že auto nie je také zlé, ako si o ňom ľudia myslia.”

“Získal body a dobrú kvalifikáciu mal aj v Spa. Ich auto nie je žiaden Red Bull ani Mercedes, ale na druhej strane nasadili viac prítlaku, takže je prirodzené, že sa všetko trochu vyrovnalo,” vysvetľuje narážajúc na premenlivé podmienky a azda aj istý risk zo strany Williamsu, ktorý mohol všetko staviť na mokrú kvalifikáciu. “V každom prípade odviedol vynikajúcu robotu. Ja si však myslím, že ľudia by mali pochopiť, že to auto nie je také zlé, ako si myslia.”

Na rozdiel od Georgea Russella Max Verstappen v sobotu veľa vody nenamútil. Prečo by aj? V piatok nasadil novú pohonnú jednotku, čo preňho automaticky znamená štart z chvosta. Holanďan preto pošetril komponenty a z garáže vyliezol len na malú chvíľu.

V nedeľu ho čaká náročná úloha, a síce pokúsiť sa zmazať čo najviac z náskoku, ktorý si zrejme vybuduje Lewis Hamilton. Verstappen si uvedomuje, že bude potrebovať aj pomoc zhora. “Všetko to bude závisieť od prvého kola a vecí, ktoré sa stanú počas pretekov. Ja sa pokúsim získať body, ale budeme potrebovať pomôcť aj tým, že sa vpredu niečo pokazí. Ale uvidíme.”

Dobrou správou je preto chyba Mercedesu a Lewisa Hamiltona, ktorí v kvalifikácii nedokázali ukoristiť pole position. V nedeľu tak nezískajú víťazstvo systémom štart-cieľ, budú oň musieť bojovať. A pri takom boji sa môže stať čokoľvek.

Verstappen priznal, že ho trochu prekvapila Hamiltonova chyba. “V tej chvíli už do boxov vchádzal niekoľkýkrát, takže by som si pomyslel, že už vedel, aké je to tam šmykľavé. Ale neviem, čo sa stalo. Len som si rýchlo pozrel opakovaný záber, nesledoval som to úplne. Samozrejme, bolo by preňho lepšie, keby tú chybu nespravil, ale tipujem, že to vie aj sám.”