logo F1online.sk

Nezvládol Hamilton tlak? Toto nebolo o tlaku, odkazuje

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2021

Tri chyby v rámci jedného víkendu, ktorý sa ešte ani neskončil? To sme v prípade Lewisa Hamiltona poriadne dlho nevideli. Okamžite sa preto začalo hovoriť o tlaku spojenom s majstrovským súbojom, hoci o tom sedemnásobný majster sveta nechce ani počuť. Trvá na tom, že jeho chyby v Soči s tlakom nemajú nič spoločné.

Na štvrtkových tlačovkách Lewis Hamilton veľmi obšírne hovoril o tom, aké je ťažké vybojovať prvý majstrovský titul, keď pilotovi ešte chýbajú skúsenosti a nevie, ako sa vysporiadať s obrovským tlakom, ktorý je spojený s bojom o titul. Na rozdiel od Maxa Verstappena však už má Brit skúseností dosť a dobre vie, ako sa má zachovať v kritických situáciách. V sobotu v Rusku to tak ale celkom nevyzeralo…

“Úprimne, toto nemalo nič spoločné s tlakom,” ohradil sa Lewis Hamilton pred novinármi a spájaním jeho kvalifikačných chýb s tlakom. Vzápätí zopakoval: “Toto skutočne nebolo o žiadnom tlaku. Je to len o tom, že niekedy sa objavia aj chyby.” Problém bol vraj v niečom inom.

Keď sa Mercedes a Lewis Hamilton zhodli na tom, že treba prezuť na mäkké pneumatiky, Hamilton mal čím skôr zamieriť do boxov, tím čo najrýchlejšie prezuť pneumatiky, aby stihol odjazdiť ešte dve kolá v závere Q3. Ako sa sám totižto presvedčil, zohriať ich nebolo vôbec ľahké. V snahe zlepšiť svoj čas sa nakoniec ešte aj roztočil.

“Vedel som, že na trati budem potrebovať čo najviac času, koľko sa len bude dať nájsť,” vysvetľuje Hamilton. Preto v nájazde do boxov tak tlačil, aby získal cenné sekundy. “Predtým, keď som prichádzal do boxov, som mohol ísť naozaj pomaly.”

“Trať presychala a priľnavosť bola celkom dobrá. Ja som vošiel do boxov a šiel som o trochu rýchlejšie ako normálne. Stratil som kontrolu nad zadnou časťou a šmykol sa až do bariéry. Áno, samozrejme, je to trápne. Som zo seba sklamaný, že sa mi to stalo, ale zas stane sa. Všetci robíme chyby,” vyhlásil.

Aj Toto Wolff podržal svojho pilota. Ani on si nemyslí, že by sa Hamilton zrútil pod tlakom. “Nemyslím si, že by v tom dnes bol tlak, pretože bolo jasné, že Max bude štartovať z chvosta. Neviem povedať, prečo sa to stalo, ale nemyslím si, že by to bolo kvôli tlaku v šampionáte. A on nebol jediný, komu sa to prihodilo.”

Súvisiace články