logo F1online.sk

Podľa Wolffa dnes nešlo o chyby, ale načasovanie

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2021

Bez účasti Maxa Verstappena v boji o pole position dnes mal byť kvalifikačný víťaz jasný. Mercedes však naskytnutú šancu nepremenil. Toto Wolff v tom vidí v prvom rade smolu v načasovaní, o chybách svojich jazdcov či tímu nehovorí.

Všetko sa začalo zosýpať v momente, keď Lewis Hamilton zamieril do boxov a trafil bariéru. Valtteri Bottas musel viac ako 40 sekúnd čakať na to, kým mechanici dajú dokopy monopost sedemnásobného majstra sveta, alebo ho odsunú na kraj, aby mohol s novými gumami vyraziť na trať.

Nakoniec síce obaja stihli svoje posledné pokusy, no tie nestačili na to, aby si vylepšili svoje časy a posunuli sa do očakávaného prvého radu. Podľa Tota Wolffa za to môže nešťastné načasovanie. “Občas sa objavia takéto naozaj smolné situácie. Ono to ani nie je tak, že by sme my spravili chyby, alebo že by k tomu prispeli jazdci.”

Následne to šéf Mercedesu vysvetlil: “My sme boli prvé autá, ktoré v tej časti kvalifikácie vyrazili na trať. Preto sme sa ocitli v takom časovom rozpoložení, že buď by sme museli prerušiť naše posledné dve kolá na intermediálkach, aby sme odjazdili dve kolá na softoch, alebo išli na to opatrne tak, ako sme nakoniec aj šli, a dokončili kolo. Napokon by sme však ani bez Lewisovho dotyku s bariérou nestihli odjazdiť dve kolá.”

Práve v tom druhom, keď už boli softy zohriate, sa väčšina súperov dokázala zlepšiť. Mercedes však tak dlho zostal na intermediálkach, že túto šancu nedostal. “Myslím si, že dnes to nebolo o žiadnej chybe. Ak by som sa mohol vrátiť v čase, možno by sme nevyšli na trať ako prví, ale o nejakú minútu neskôr. No keby sme už vtedy poznali, aké to bude mať na konci dôsledky, bolo by to ako mať vešteckú guľu.”

“Koniec-koncov sme teda mali smolu, stálo nás to prvé a druhé miesto na štartovom rošte. Zajtra to musíme otočiť. Tieto veci niekedy skrátka vypália proti vám,” uznal Toto Wolff, ktorý však nehádže flintu do žita.

Prečo by aj hádzal, pred sebou má McLaren, Ferrari a Williams, teda žiaden Red Bull. “Myslím si, že Lewis to stále môže vyhrať a ak všetko pôjde dobre, toto by mal byť náš cieľ. Valtteri štartuje siedmy, v jeho prípade treba uvažovať aj o iných veciach. Ak odštartuje siedmy, poľahky sa môže vrátiť na pódium.”