logo F1online.sk

Norris po zisku pole position: Verím, že prvá z mnohých

Lando Norris
© Twitter/F1
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl25. 9. 2021

Neskutočné chvíle pre všetkých fanúšikov McLarenu, zvlášť pre tých, ktorí pri tíme vydržali aj v čase, keď bol prakticky na dne. Po double v Monze sa britský tím dočkal po takmer deväťročnej odmlke aj pole position!

V dramatickej kvalifikácii v Soči ju získal Lando Norris parádnym záverečným kolom v Q3, ktoré odjazdil na mäkkých pneumatikách. Lando prekonal druhého Carlosa Sainza o viac než pol sekundu, pre korektnosť je však vhodné uviesť, že mal výhodu o niečo málo suchšej trate.

„Cítim sa úžasne! Ani neviem, čo povedať. Som neskutočne šťastný, veľká vďaka patrí tímu za fantastické úsilie. Rozhodnutie prejsť na suché pneumatiky v závere Q3 bolo správne,“ povedal Lando Norris, ktorý si po prvom ostrom kole na intermediálkach sám vypýtal prezutie na mäkké pneumatiky. Spočiatku to však nevyzeralo na zlepšenie.

„Bolo ťažké trafiť bod zlomu, keď suché pneumatiky začali byť rýchlejšie než tie prechodné. Najprv som sa na suchej zmesi necítil úplne dobre, v predposlednom kole som bol snáď o tri sekundy pomalší. Nezlepšoval som sa a nebol som úplne presvedčený, že ešte dokážem zrýchliť. Podarilo sa mi však zahriať pneumatiky a pripraviť ich na záverečný pokus. V poslednom kole som dosť riskoval, čo sa mi vyplatilo. Bolo to pomerne nevyspytateľné, musel som zariskovať a čakať, či to vyjde,“ skonštatoval šťastný držiteľ pole position.

McLaren získal nečakanú príležitosť. Lando Norris vyštartuje prvý, pričom Lewis Hamilton bude až štvrtý a Max Verstappen má penalizáciu za výmenu motora. Na druhej strane, prvé miesto nie je v Rusku na štarte veľkou výhodou, pretože do prvej brzdnej zóny je to takmer kilometer, a Lando môže nechtiac poskytnúť vzduchový vak jazdcom za sebou. V Soči to piloti štartujúci na prvom mieste nemajú ľahké. Držitelia pole position v Rusku vyhrali len v rokoch 2014 a 2016.

„Na zajtrajšok sa veľmi neteším (úsmev). Je fajn, že som prvý, no do prvej skutočnej zákruty je to dlhá vzdialenosť. Toto je asi jediná trať, kde nechcete štartovať prvý. Všetko je však nastavené dobre, sme v najlepšej pozícii. V každom prípade, je skvelé získať prvú pole position, verím, že je to prvá z mnohých.“

Práve takéto premenlivé podmienky, aké panovali dnes v Soči, sú pre tímy ako McLaren príležitosťou zaskočiť aj papierovo silnejších súperov. Britský tím získal prvú pole position od Brazílie 2012, kde bol prvý Lewis Hamilton.

„Neočakávali sme to. V takýchto podmienkach však treba využiť ponúknuté príležitosti. Zvlášť po víkende v Monze je skvelé, že sme opäť hore,“ doplnil Lando Norris.