logo F1online.sk

Hamilton: Toto od majstra sveta nečakáte

Lewis Hamilton bez predného krídla
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2021

Lewis Hamilton v prvých častiach kvalifikácie nabral jasný kurz: Pole position. V Q1 i Q2 skončil na čele a najrýchlejší bol aj po prvých pokusoch v Q3 na intermediálnych pneumatikách. Avšak z toho, čo Hamilton predviedol potom, bol sám sklamaný.

George Russell neváhal a už v úvode Q3 tímu odkázal, aby pripravil softy. Tým spustil vlnu, ktorá úplne spláchla Mercedesy. Oba sa totižto ocitli mimo svojej komfortnej zóny a na stále vlhkej trati museli rýchlo reagovať. Ani jeden to nezvládol tak, ako by sa čakalo.

Keď Hamilton prichádzal do boxov, neprispôsobil svoju jazdu stavu a povahe vozovky. Po náraze do bariéry sa dostal ku svojim mechanikom, ktorým našťastie stačilo vymeniť jeho predné krídlo. Medzitým však musel uvoľniť cestu Valtterimu Bottasovi, ktorý takisto prišiel po gumy do sucha.

Keď sa po rýchlej kontrole auta Hamilton vrátil na trať, vo vysielačke oznámil, že nedokáže poriadne zohriať svoje pneumatiky. V poslednom sektore sa nakoniec roztočil a druhýkrát ťukol do bariéry. Tým sa jeho sobota v Soči skončila.

Vzhľadom na počet chýb môže byť veľmi rád, že v nedeľu bude štartovať z druhého radu a pred sebou nebude mať žiaden Red Bull. Nepríjemnú pachuť to však nezmylo. “Bola to skrátka moja chyba. Som zo seba neskutočne sklamaný,” povzdychol si Lewis Hamilton pred mikrofónom Sky Sports.

“Až dovtedy som mal dobrý rytmus, bol som vo svojej zóne. Je mi naozaj ľúto tímu, ktorý je tu, a tiež doma v továrni, pretože takéto čosi nečakáte od majstra sveta. Teraz s tým však už nič nespravím, zajtra sa pokúsim vydať zo seba to najlepšie a napraviť to.”

Viacero pilotov sa v závere dokázalo zlepšiť, no niektorí mali s gripom vážne problémy. Mercedes sa ocitol v tej horšej polovici rýchlostného spektra. Bez dostatočne zohriatych pneumatík nemal ani dostatok priľnavosti, tá vraj bola “hrozná” a okruh “veľmi klzký”. “V priebehu kola mi chladli pneumatiky, a dvakrát som trafil bariéru. To je u mňa veľmi zriedkavé.”

Hamiltonov druhý náraz nebol veľmi silný, no stále existuje riziko, že sa niečo poškodilo. Mercedes bude môcť vymeniť poškodené súčiastky za nové pod podmienkou, že pôjde o kusy rovnakej špecifikácie, a nebude musieť nasadiť novú prevodovku. To však ani nikto nečaká.

S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou tak Hamilton odštartuje štvrtý a v nedeľu si bude musieť poradiť s Norrisom, Sainzom i Russellom. Najmä McLaren mu môže svojou rýchlosťou spôsobovať problémy podobne ako v Monze.

“Chlapci vpredu majú dobrú rýchlosť a určite to nebude ľahké. Ja sa len budem modliť a dúfať, že sa auto podarí opraviť a zajtra to bude OK,” vyznal sa Hamilton. “Tieto veci prichádzajú ako skúška, a ja sa teraz cítim strašne. Premením to však na niečo pozitívne a pokúsim sa spraviť to čo najlepšie. Na pole position však máme Brita, čo je skvelé! Takže gratulujem Landovi.”

Súvisiace články