logo F1online.sk

Auto je ako vymenené, konštatuje po piatku spokojnejší Vettel

Auto Sebastiana Vettela
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2020

Ferrari urýchlilo nasadenie noviniek, ktoré mali pôvodne prísť až do Maďarska, v snahe čím skôr zmazať priepastnú stratu na konkurenciu. Inžinierom z Maranella sa aspoň čiastočne podarilo túto úlohu splniť. Sebastian Vettel konštatuje, že auto ani nespoznáva.

Sebastiana Vettela síce vo výsledkovej listine evidujeme až na šestnástom mieste, no toto poradie nehovorí celú pravdu. Najrýchlejší čas rodáka z Heppenheimu bol totižto za prekročenie limitov trate v deviatej zákrute zmazaný. Ak by pravidlá neporušil, namiesto času 1:05,613 by mal na konte kolo približne na úrovni 1:04,772.

“Keď sa pozriete na výsledky, treba si všimnúť, že mi bolo jedno kolo zmazané. Navyše dnes to nebol ideálny deň na dosahovanie rýchlych časov,” komentoval piatkové dianie Sebastian Vettel. Ak by spomínané kolo nebolo vymazané, Vettel by sa posunul na dvanástu priečku. To samo o sebe tiež nie je veľká výhra.

Podľa Nemca malo Ferrari iné priority, preto ho táto strata až tak nemrzí. “Z nášho pohľadu bolo najdôležitejšie pozrieť sa na vylepšenia, ktoré sme priniesli. Postupne sme ich nasadzovali. Zdá sa, že výsledky sú pozitívne.”

“Ešte stále musíme nájsť to okno, v ktorom je auto najspokojnejšie. Ako som už povedal, skúšali sme pár vecí, boli to také bežné domáce úlohy. Skúšal som aj niečo ohľadom bŕzd, tu ešte stále musí chytiť rytmus. Hlavne po minulom víkende.”

“Ale dnes som sa cítil oveľa lepšie. Hneď od začiatku bolo to auto ako vymenené. Vedel som na to šliapnuť. Nedá sa to ani porovnávať, taký je ten rozdiel veľký. Dúfam, že to tak aj zostane,” doplnil Sebastian Vettel.

Druhá strana garáže sa síce mohla pochváliť lepším kolom, ale z auta má opačné pocity ako Sebastian Vettel. “Bol to ťažký deň, ale na druhej strane sme našli pár vecí počas stintu s natankovaným autom, ktoré by nám mohli pomôcť. Je to pozitívne, uvidíme, či zajtra alebo pozajtra — to bude závisieť od počasia — dokážeme získať nejaký čas k dobru pri jazdách s natankovaným aj s prázdnym autom,” hodnotil Charles Leclerc. “Auto ešte musíme vyladiť, aby fungovalo poriadne. Myslím si, že má potenciál, ale musíme popracovať na tom, aby sme všetok našli.”

Maximálka na rovinkách sa v prípade Ferrari nijako nezlepšila. Jazdci Scuderie opäť raz okupujú priečky na chvoste tabuľky najvyšších dosiahnutých rýchlostí. “V tomto smere sa trápime. Aj preto bolo minulý týždeň v pretekoch také ťažké niekoho predbehnúť. Robíme, čo vieme, s tým, čo máme k dispozícii. Snáď sa nám to v najbližších pretekoch podarí zvrátiť.”