logo F1online.sk

Hamilton po Verstappenovej výmene motora: Musíme to využiť

Lewis Hamilton, Mercedes zozadu, na konci boxovej uličky
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 9. 2021

Očakávané nasadenie štvrtej pohonnej jednotky Maxa Verstappena je realitou. Red Bull na jednej strane využil fakt, že Holanďan by v Rusku aj tak dostal penalizáciu za spôsobenie kolízie v Monze, no na druhej strane dal Mercedesu do rúk žolíka. Lewis Hamilton upozorňuje, že strieborné šípy si nesmú nechať utiecť túto príležitosť.

Max Verstappen mal pôvodne prísť len o tri priečky, no keďže bez novej pohonnej jednotky sa do konca sezóny nezaobíde, Red Bull v Rusku nešpekuloval a už v piatok nasadil nové komponenty. Kvôli tejto výmene v nedeľu odštartuje z chvosta štartového poľa po boku Charlesa Leclerca.

Lewis Hamilton po piatkových tréningoch najskôr vyhlásil, že tento scenár “z nášho pohľadu nič nemení”, no napokon uznal, že preňho predstavuje skvelú príležitosť. V šampionáte stráca na Maxa Verstappena päť bodov, no po nedeli sa môže ocitnúť relatívne ďaleko pred ním.

“My si len musíme plniť svoje úlohy a koncentrovať sa. Z pohľadu spoľahlivosti je toto, myslím, pre každého ťažký rok. Preňho je to istotne škoda,” nechal sa počuť Lewis Hamilton, ktorý sa sčasti postaral o to, že Red Bull musel Verstappenovu pohonnú jednotku zo Silverstonu vyhodiť. “My sa však musíme pokúsiť to využiť, získať čo najlepší možný výsledok. Získať double by bolo pre náš tím ohromné.”

Po výsledkoch z piatkových tréningov, ktoré ovládli Mercedesy, môže byť Red Bull so svojím rozhodnutím spokojný. Ak by sa totižto pomer síl vo zvyšku víkendu nezmenil, Holanďan by zrejme aj tak nedosiahol na lepšie ako tretie miesto za Bottasom s Hamiltonom. Teraz bude jeho úlohou sa dostať čo najbližšie k pódiu zo zadných pozícií.

Dobrú formu potvrdzujú aj Hamiltonove slová. “Myslím, že sme vykročili správnou nohou. Vždy sa snažíme dosiahnuť pokrok. Najlepší bol prvý výjazd v prvom tréningu. Odvtedy som menil nastavenia a upravoval veci, no už to nebolo také dobré ako pri prvom výjazde, keďže neskôr začnete tlačiť viac a viac.”

“Ale celkovo máme za sebou z pohľadu rýchlosti dobrý tréning. Pravdepodobne by sme mali popracovať na dlhých jazdách,” zamyslel sa pilot Mercedesu, ktorý bude v piatok s inžiniermi dlho rozoberať, ktorým smerom sa ubrať.

Hrozí totiž, že sa v sobotu kvalifikácia vôbec neodjazdí. Na okruh sa hrnú dažďové mraky, z ktorých bude výdatne liať. “Počul som, že zajtra bude silno pršať. Zajtra bude poriadne mokro. Som zvedavý, čo spravíme po stránke nastavení, keďže vieme, že nedeľa by mala byť suchá.”

V piatok Lewis Hamilton zažil aj jeden kuriózny moment, keď poriadne vystrašil svojich mechanikov. Toho priamo pred sebou totižto zrazil. Brit vo vysielačke vysvetlil, že za to mohlo “brzdové kúzlo”, o ktorom sme počúvali po chybe v Baku. Mechanikovi sa nič vážne nestalo.