logo F1online.sk

Ron Dennis favorizuje Verstappena a RB: O titul ich pripravia len vlastné chyby

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 9. 2021

Max Verstappen štartuje ešte aj Veľkú cenu Ruska na čele priebežného poradia šampionátu. Podľa Rona Dennisa by na rovnakej priečke mohol aj aktuálny ročník ukončiť, pokiaľ sa nedopustí žiadnych chýb. Na rozdiel od Hamiltona je vraj vyzbrojený lepšie.

Holandský pretekár sa vo Formule 1 stále radí medzi mladíkov. Proti nemu stojí skúsený Lewis Hamilton, ktorého do kráľovnej motoršportu nepriviedol nik iný ako Ron Dennis, ktorý mu dal v roku 2007 šancu vo svojom McLarene.

Odvtedy pretieklo veľa vody a Lewis Hamilton stojí na prahu zisku rekordného ôsmeho titulu. Podľa Rona Dennisa sa však z neho zatiaľ tešiť nemusí, vysvetľuje pre Sky Sports v odpovedi na otázku, kto sa podľa neho stane majstrom sveta.

“Mám obrovský rešpekt pred inžiniermi Red Bullu a myslím, že Honda veľmi dobre stabilizovala výkon svojej pohonnej jednotky,” reaguje Ron Dennis, ktorý sa definitívne rozlúčil s McLarenom v roku 2017 po neuveriteľných 37 rokoch. “Myslím si preto, že ním bude Verstappen. Ak sa to nestane, nebude to kvôli tomu, že by im chýbal výkon, ale pretože spravia chyby.”

Lewis Hamilton však disponuje svojimi skúsenosťami, ktoré môže využiť proti Maxovi Verstappenovi a dohnať jeho i Red Bull k chybám. Alebo ich spravia sami. “Otázkou zostáva, za akých okolností by sa týchto chýb mohli dopustiť? Bude to veľmi pestrý záver sezóny, ale ja sa pravdepodobne postavím za Verstappena.”

Záver sezóny bude skutočne zaujímavý, ak budeme pokračovať v rovnakom duchu ako doteraz. V Silverstone aj v Monze vzbudili vášne vzájomné potýčky Verstappena a Hamiltona a keďže obaja disponujú podobnou technikou, takmer určite neboli posledné.

V priebehu posledných dvoch týždňov sa o tom veľa diskutovalo, napríklad i o údajnom “taktickom faule” zo strany Holanďana. Podľa Rona Dennisa sa však z toho robí príliš veľké haló, zatiaľ čo Verstappen s Hamiltonom bojujú proti tomu. “Médiá okolo toho robia poriadny humbug, no jasne vidíme, že oni ten oheň neustále hasia. Snažia sa veci upokojiť, sú to skutoční profesionáli.”

“V mnohých športoch môžete vidieť taktický faul. V motoršporte je však ťažké odhadnúť, aké dôsledky bude mať dotyk monopostov. Neviete, či jedno auto neskončí na tom druhom ako na Veľkej cene Talianska, neviete ani, či sa neroztočíte a neocitnete sa v bariérach.”

“V skutočnosti sú obaja totálni profesionáli. Vedia, čo robia, a že dostať sa v úvode pretekov do čela je kritické. Vtedy musia naozaj riskovať. Niekedy to vyjde, inokedy nie. Jednu vec však ani jeden nechce ukázať tomu druhému, a síce, že ustúpi, že sa nechá zastrašiť. Sú ako také dva jelene uprostred ruje,” poznamenal Dennis.

O konečnom výsledku budú v tejto sezóne rozhodovať práve tieto dva jelene, podotýka napokon. “Nik nemá rád prehry, a preto Lewis nebude vôbec spokojný s tým, že je pozadu. Jeho motivácia je však rovnako ako motivácia každého iného top pilota zvýšená, keď musí bojovať.”

“Bojovať v monoposte F1 znamená pohybovať sa na hrane. Ak ste s autom príliš agresívni, prirýchlo si zničíte pneumatiky a veľmi skoro rozhodnete o výsledku pretekov. Aj keď to bude všetko vyzerať byť tesné, v skutočnosti pilot vzadu bude mať väčší problém starať sa o svoje pneumatiky. Motory a všetko ostatné je už dnes také spoľahlivé, že pôjde len o týchto dvoch gladiátorov. Výsledkom musí byť víťazstvo jedného z nich a prehra toho druhého,” doplnil.