logo F1online.sk

V Rusku hrozia prudké dažde. Alonso má obavy o viditeľnosť

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 9. 2021

Autodróm v Soči sa v kalendári Formuly 1 radí medzi tie najmenej populárne. Aj preto sú jeho dni spočítané a Veľká cena Ruska sa už čoskoro presunie na okruh Igora Drajv neďaleko Petrohradu. Na brehoch Čierneho mora sa predbieha naozaj málo, no v tomto roku by sa o nejaké to vzrušenie mohlo postarať počasie, čo v mysli Fernanda Alonsa vyvoláva obavy.

Trať v Soči má vôbec najmenšie prevýšenie spomedzi všetkých okruhov v kalendári. V priebehu celých pretekov tu jazdci zdolajú len asi 100 výškových metrov. To je menej ako prevýšenie v jednom kole v belgickom Spa. S odvádzaním vody je preto na tomto okruhu problém.

Na brehoch Čierneho mora sme zvyknutí na príjemné slniečko. Veľká cena Ruska je aj historicky spojená so slnečným počasím. Výnimkou bol rok 2015, kedy na tomto okruhu pršalo. A pršať má aj tento víkend.

„Na rok 2015 si spomínam a nebolo to práve najideálnejšie. Poviem vám, že panovala dosť zlá viditeľnosť,“ hovorí Fernando Alonso. „Tento okruh je veľmi plochý a rovinatý, nie sú tu žiadne stúpania a klesania. Dosť vody tak zostáva na trati.“

„Spomínam si, že prvá zákruta bola dosť zložitá. Za normálnych okolností to ani nie je zákruta a ide sa na plný plyn. Na vode to však bolo inak. Držme si prsty, aby v nedeľu nebolo veľmi mokro alebo aby nepršalo príliš silno, pretože bude zlá viditeľnosť a určite nechceme vidieť to, čo sa stalo tento rok v Spa,“ dodal Alonso.

Dvojnásobný šampión chce v Rusku pokračovať v nesmierne konzistentných výkonoch, keď bodoval vo ôsmich z posledných deviatich pretekov. Jeho sériu narušilo len belgické Spa, čo vlastne preteky ani neboli.

„Myslíme si, že Monza bola pre naše auto jedným z najhorších okruhov. Tu by to malo byť lepšie, ale nikdy neviete. Potrebujete sa v aute cítiť komfortne a už v piatok nájsť ideálne nastavenie,“ hovorí Alonso.

„Počasie sa zdá byť trochu otázne, minimálne v sobotu by malo byť dosť mokro. Mať dobrý piatok preto bude dôležité, keďže to môže byť vaša jediná príležitosť na suchej trati. Síce si nikdy nemôžete byť úplne istý, ale určite máme viac sebadôvery než v Taliansku,“ dodal španielsky pretekár.

Súvisiace články