logo F1online.skF1online.sk

Sainz chápe, prečo nový motor dostane ako prvý Leclerc

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 9. 2021

Ferrari predstaví v Rusku vylepšenú pohonnú jednotku, ktorú vyskúša ako prvý Charles Leclerc. Ten v Soči dostane trest a spadne na chvost štartového poľa. Jeho tímový kolega Carlos Sainz pokračuje so staršou špecifikáciou a nový motor dostane neskôr. Toto rozhodnutie tímu považuje za logické.

„Dlho sa uvažovalo o tom, kedy túto pohonnú jednotku nasadiť,“ povedal Sainz. „Vedeli sme, že Charles je na tom horšie než ja, keďže jeden jeho motor bol zničený nehodou v Maďarsku.“

„Preňho teda bolo nasadenie štvrtého motora urgentnou záležitosťou. Tím vynaložil veľké úsilie, aby všetko pripravil a som rád, že bude mať ako prvý možnosť vyskúšať nový motor a zistiť, ako funguje. Je to pre nás dobrý experiment aj smerom do budúcej sezóny. Chceme pokračovať týmto vývojovým smerom aj s budúcoročným motorom, na ktorom nás ešte čaká nejaká práca,“ dodal rodák z Madridu.

Carlos tiež povedal, že ešte nevie, kedy aj on dostane nový motor. Podobne ako pre Leclerca, aj preňho platí, že sa kvôli novým komponentom zosunie na chvost štartového roštu.

„Je to kompromis medzi štartom z posledného miesta, situáciou v šampionáte, charakterom okruhu a počtom komponentov, ktoré mám k dispozícii,“ vysvetlil Sainz.

Nový motor by Ferrari mal priniesť aj nejaký ten výkon k dobru, čo je pre Scuderiu mimoriadne dôležité, keďže po tejto stránke stále stráca. Na domácej trati v Monze však napriek tomu predviedol tento tím vcelku solídny výkon.

„Pred odchodom do Monzy sme vedeli, že to pre nás bude náročná trať,“ povedal Sainz. „Z našich simulácií vyplynulo, že by sme mali byť tri až štyri desatiny za McLarenom. Pred nami malo byť dokonca aj AlphaTauri a ďalšie tímy.“

„Nakoniec z toho bol vcelku slušný víkend, keďže sme dokázali získať solídny počet bodov. Soči by pre nás malo byť o čosi lepším miestom. V prvom sektore to budeme mať v porovnaní s McLarenom náročné, ale v treťom by sme naopak mali byť silní, takže sa to trochu vykompenzuje. Snáď sa nám podarí poskladať dobrý víkend a začneme znižovať našu stratu na tretie miesto,“ dodal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia