logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Prvý súboj o titul so sebou prináša enormný tlak

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 9. 2021

Veľká cena Ruska napíše v boji o titul šampióna sezóny 2021 svoju pätnástu epizódu. Súboj Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona sa vyostruje a kolízie z Británie a Talianska sú toho dokonalým príkladom.

Max Verstappen bol v Monze označený za vinníka kolízie dvoch ašpirantov na titul a v Rusku príde na štarte o tri miesta. Uhájil však svoj päťbodový náskok, ktorý je pred pretekmi v Soči naozaj dôležitý. Podľa Lewisa Hamiltona je ich posledná kolízia i celkový obraz veľmi ostrého boja o titul dôkazom veľkého rozdielu v množstve skúseností na oboch stranách.

„On to samozrejme neprizná a ani ja nechcem vytvárať akékoľvek domnienky. Dobre si však pamätám svoj prvý súboj o titul. Bolo to náročné a intenzívne. Lomcovali mnou najrôznejšie emócie a nie vždy som ich dokázal zvládnuť najlepšie,“ hovorí Hamilton.

„Máte na svojich pleciach obrovský tlak, keďže pracujete pre veľký tím. Máte očakávania aj voči sebe samému, pretože vaša túžba zvíťaziť je obrovská. Viem sa teda vcítiť do jeho kože a pochopiť to,“ dodal Hamilton.

Ten v Rusku niekoľkokrát zopakoval, že skúsenosti sú kľúčové. To platí aj vo vzájomných súbojoch, ktoré si v boji o titul musíte vyberať a dobre zvážiť, či sa oplatí riskovať alebo sa treba stiahnuť. Na druhej strane, aj keď Max Verstappen nemá skúsenosti z boja o titul, stále je to jazdec, ktorý má na konte 133 veľkých cien, čo určite nie je málo.

„Všetci musíme byť chytrí a vedieť, kedy sa do tej zákruty už nedokážeme zmestiť. K tomu, aby ste našli ideálny balans v súbojoch, potrebujete skúsenosti. Musíte vedieť, že to celé nie je o jednom súboji v jednej zákrute,“ hovorí Hamilton.

„Ako som povedal, dobre viem, aký je človek dychtivý v súboji o svoj prvý titul majstra sveta. Prináša to široké spektrum zážitkov a emócií.“

Lewis si teda bude musieť nejako poradiť. Už asi dobre vie, že Verstappen mu v súbojoch len tak neuhne.

„Pretekám už dlho, takže som jazdil proti množstvu rozličných charakterov a množstvu talentovaných jazdcov. Pretekanie s každým z nich je svojim spôsobom unikátne. Niektorí vám dajú viac priestoru, iní menej. Max je jedným z tých, ktorí vám ho nechajú menej. V každých pretekoch sa toho o ňom a o jeho charaktere učím viac a viac,“ povedal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia