logo F1online.sk

Monacký formát čaká zmena, namiesto štvrtku sa bude jazdiť v piatok

Monako ilustračné, Fairmont – Portier
© Twitter/ACM Media
Milan Kubala
Milan Kubala22. 9. 2021

Tradičný netradičný monacký formát sa v sezóne 2022 dočká zmeny. Už od roku 1950 sa v Monackom kniežatstve jazdí vo štvrtok, sobotu a v nedeľu, no od budúcej sezóny si budeme musieť zvyknúť na to, že štvrtková časť sa presunie na piatok, čím sa z VC Monaka stane štandardné trojdňové podujatie.

V minulosti sa Veľká cena Monaka časovo zhodovala s Dňom nanebovstúpenia, čo je v kniežatstve dňom pracovného pokoja. Keďže tento sviatok vždy pripadne na štvrtok, miestnym prišlo vhod uzavrieť ulice práve v tento deň a v piatok, štandardný pracovný deň, nechať prúdiť kapitál a miestnym obchodom umožniť doplniť pred víkendom tovar.

Hoci sa postupom času upustilo od toho, aby Veľká cena Monaka pripadla na víkend po Dni nanebovstúpenia, tradícia piatkového voľna sa zachovala. Až doteraz, hovorí Stefano Domenicali v rozhovore pre CNN: “Môžem rovno povedať, že Monako bude trojdňové. Takže piatok, sobota a nedeľa namiesto štvrtka, dňa voľna, a potom soboty a nedele. Túto zmenu predstavíme v budúcom roku.”

Ide len o jednu z noviniek, ktoré výkonný riaditeľ Formuly 1 prezradil v najnovšom interview. Dozvedeli sme sa tiež, že budúcoročný kalendár by sme mali spoznať 15. októbra na zasadnutí Svetovej motoristickej rady FIA v Paríži. Ako aj pôvodný tohtoročný, i ten pre rok 2022 by sa mal pýšiť 23 podujatiami, ktoré však budú o čosi viac nahustené. Sezóna sa má skončiť skôr ako v tomto roku.

Domenicali tiež potvrdil, že v kalendári uvidíme aj VC Francúzska. Na margo špekulácií ohľadom návratu Veľkej ceny Južnej Afriky uviedol: “Kyalami prejavila záujem byť späť v kalendári. Samozrejme, diskutovali sme s nimi o tom, aby sme zistili, či sú na to pripravení z technického aj finančného pohľadu. Rokovania prebiehajú. Záujem prejavili aj ďalšie krajiny z Afriky, no momentálne to musím držať v tajnosti.”

Z pohľadu budúcoročného kalendára bude ešte zaujímavé si počkať na to, ktoré podujatia F1 vyberie ako tie šprintové. Túto informáciu dostaneme zrejme až po skončení sezóny, kedy vedenie vyhodnotí plusy a mínusy tohto formátu.

Podľa Domenicaliho je však zatiaľ úspešný. “Je to pozitívne, pretože každý deň ľuďom, médiám a divákom, ktorí prichádzajú na trať, prinášame niečo nové. Z pohľadu záujmov a príprav tímov podľa nás platí, že čím nepredvídateľnejšie sú preteky, tým sú lepšie.”