logo F1online.sk

Zákazníci už našim motorom neveria, uznáva šéf Alpine Rossi

Fernando Alonso, Alpine zozadu, obrubníky
© Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala22. 9. 2021

O pohonné jednotky Renaultu nie je vo Formule 1 veľký záujem. Francúzsky výrobca momentálne ako jediný v kráľovnej motoršportu nedodáva motory viac ako jednému tímu. Šéf Alpine Laurent Rossi uznáva, že si za to môže značka azda aj sama, keď si v minulosti “strieľala vlastné góly”.

Ešte v minulej sezóne sa Renault delil o svoje pohonné jednotky s McLarenom, no ten sa i napriek komplikáciám spojenými s prechodom na nový motor v rámci obmedzeného vývoja rozhodol presunúť ku konkurenčnému Mercedesu.

Red Bull, s ktorým Renault získal tituly majstrov sveta v rokoch 2010 až 2013, zas stavil na Hondu. Vzťah medzi Cyrilom Abiteboulom a Christianom Hornerom ku koncu nebol vôbec dobrý a červení býci viackrát vyjadrili svoju nespokojnosť s tým, ako k nim Renault pristupoval.

Medzitým sa vedenie Renaultu, resp. Alpine vymenilo a to uznáva, že v posledných rokoch bolo spravených niekoľko chýb. “Je to isté znamenie. Je zrejmé, že už na scéne nemáme dobré meno. Musíme sa na to pozrieť triezvo,” hovorí pre AMuS Laurent Rossi, výkonný riaditeľ Alpine.

“Náš motor už pre zákazníkov nebol atraktívny. V minulosti sme si častokrát vsietili vlastný gól, pretože sme naše pohonné jednotky až príliš adaptovali na želania zákazníkov a ich šasi. Toto viedlo k istému pnutiu a znižovalo to naše kapacity.”

“Ak zákazník nebol spokojný, vyvíjali sme dvoma smermi, čím sme sami sebe škodili. V ideálnom svete by ste však mali stavať len jeden motor a zákazníci by sa s tým mali zmieriť. Potom by z toho profitoval aj továrenský tím, pretože by mal viac dát,” vysvetľuje.

Renault sa tak konečne môže koncentrovať len sám na seba. V budúcnosti by sa chcel opäť zaradiť medzi výrobcov, ktorí majú vo svojich radoch aj jedného či dvoch zákazníkov. S avizovaným príchodom Volkswagenu je však otázne, kedy sa niečoho takého dočká. Nedávno sa hovorilo o Williamse, no tieto špekulácie boli rýchlo vyvrátené.

“Momentálne profitujeme z toho, že sa koncentrujeme len na seba. Akonáhle sa všetko utrasie, mali by sme záujem na tom, aby sme opäť mali jedného alebo dvoch zákazníkov. Momentálne sa však koncentrujeme na to, aby sme mali najlepší motor pre nás,” doplnil.

Súvisiace články