logo F1online.sk

Animácia: Hamilton išiel cez prvú zákrutu inak ako Norris

prejazd prvou zákrutou v Monze
© Crashalong/YouTube
Ladislav Király
Ladislav Király17. 9. 2021

YouTube kanál Crashalong pripravil po Veľkej cene Talianska animáciu nehody Maxa Verstappena s Lewisom Hamiltonom. Autor sa so situáciou celkom pekne pohral a naznačil aj jednu zaujímavosť.

Na videu vidieť, že Lando Norris prešiel prvou a druhou zákrutou inou trajektóriou, ako za ním jazdiaci Lewis Hamilton. Teoreticky to mohlo naznačiť, že Lewis Maxa úmyselne zatváral a nechcel mu nechať dosť miesta.

Nie je to však také jednoduché, pretože Norris prichádzal do prvej zákruty pod iným uhlom ako Hamilton, navyše bez tlaku a nutnosti brániť sa, a tým pádom ju zvládol optimálnejšie.

Sedemnásobný majster sveta musel pred nájazdom do nej nechávať celkom vľavo priestor Verstappenovi a preto bol jeho prejazd následne kompromitovaný.

Či ste už na jednej alebo druhej strane fanúšikovského spektra, animácia vás možno zaujme. Komisári napokon vinu pripísali Verstappenovi, ktorý tak na štarte Veľkej ceny Ruska príde o tri pozície. Názory na kolíziu sú však rôzne a dá sa povedať, že koľko ľudí, toľko pohľadov.

“Vina bola pripísaná ‘hlavne’ Maxovi Verstappenovi, takže sme boli svedkami opačného rozhodnutia ako v Silverstone, kde bol vinný ‘hlavne’ Lewis Hamilton,” skonštatoval novinár Joe Saward.

Ten vzápätí pripomenul, že FIA svojim verdiktom v zásade uznala vinu oboch jazdcov. U jedného menšiu a u jedného väčšiu, ale vinní boli obaja. “Kedysi sme to volali pretekársky incident, ale dnes z nejakého dôvodu chceme, aby sa trestalo v podstate za všetko,” dodal.

Prikladáme spomínanú animáciu: