logo F1online.sk

Ocona nahneval trest za súboj s Vettelom: Leclerca minule nepotrestali

Esteban Ocon
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala14. 9. 2021

Vo Variante della Roggia sme cez víkend videli veľa súbojov, ktoré boli na hrane. Jedným z nich bol určite duel medzi Estebanom Oconom a Sebastianom Vettelom, ktorý podľa komisárov bol dokonca za hranou. Francúz zaň dostal penalizáciu, ktorú si nevedel vysvetliť.

Sebastian Vettel sa ešte v prvej polovici pretekov pokúsil predbehnúť monopost Alpine. V Curva Grande sa doťahoval a doťahoval, a pred druhou šikanou sa prednou časťou monopostu dostal až na úroveň Estebana Ocona. Ten mu tým pádom mal na vonkajšku nechať priestor, no nenechal. Dvojica sa dotkla kolesami a Oconovi bol udelený päťsekundový trest.

Esteban Ocon si však dobre pamätal na takmer identický súboj medzi Charlesom Leclercom a Lewisom Hamiltonom spred dvoch rokov, ktorí komisári nepotrestali. Namiesto toho Leclercovi ukázali len čierno-bielu vlajku. Monačan preteky vyhral.

“To isté sa stalo v roku 2019 Charlesovi a Lewisovi a komisári nekonali,” vysvetľoval Esteban Ocon, ktorý bol po pretekoch dosť naštvaný. “Autá neboli poškodené, nič sa nestalo. Avšak stálo ma to, povedal by som, dobré tri priečky. Je to frustrujúce.”

Pilot Alpine sa podľa svojich slov nesnažil vytlačiť Sebastiana Vettela. Ukazuje prstom na šírku trate. “Šli sme bok po boku, tak trochu príliš blízko, ale trať sa pri brzdení zužuje. Ja som s volantom neotáčal, to sa len zúžila trať.”

“Presne to sa stalo Charlesovi a Lewisovi. Ak ten incident nebol nijako potrestaný, tak nemal byť ani môj, pretože je to to isté,” vyhlásil Ocon, ktorý nakoniec získal jeden bod za desiatu priečku, keď zastavil pri svojich mechanikoch počas výjazdu bezpečnostného vozidla. Päťsekundový trest ho tým pádom stál o čosi menej.

https://pbs.twimg.com/media/ED8lCnlXsAEsbFz?format=jpg&name=large
Súboj Charlesa Leclerca a Lewisa Hamiltona, VC Talianska 2019, FOM

A tak mal opäť čo vysvetľovať riaditeľ pretekov Michael Masi. A netrvalo mu to dlho. Pripomenul, že Veľká cena Talianska 2019 bola “jednou z tých, ktoré sme kompletne prediskutovali so všetkými jazdcami, šéfmi tímov a športovými riaditeľmi. V tom prípade sme usúdili, že päťsekundová penalizácia by bola lepšia ako čierno-biela vlajka.”

Na Oconovu obranu treba povedať, že v roku 2019 v padoku F1 chýbal, a tým pádom sa nezúčastnil ani spomínaného stretnutia. O takejto dohode medzi tímami a FIA podľa svojich slov netušil.

“Ak mám byť úprimný, sú to už dva roky a vtedy som tu nepretekal. Neviem vám teda povedať, čo sa preberalo na stretnutí jazdcov. Nespomínam si,” doložil Ocon.

Súvisiace články