logo F1online.sk

Mazepin sa ospravedlňuje Schumacherovi: Bola to moja chyba

Mick Schumacher pred Nikitom Mazepinom
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala13. 9. 2021

Medzi pilotmi Haasu sme si už zvykli na akúsi nevraživosť. Nikita Mazepin však po pretekoch v Monze mierne prekvapil, keď uznal, že pri súboji s Mickom Schumacherom pochybil. Nemeckému jazdcovi sa ospravedlnil za kolíziu vo Variante della Roggia.

Zoznam incidentov medzi Nikitom Mazepinom a Mickom Schumacherom cez víkend opäť narástol. Reštart Veľkej ceny Talianska Mickovi Schumacherovi veľmi nevyšiel, keď sa najskôr prerátal v prvej zákrute a trafil pravé zadné koleso Sebastiana Vettela.

V nasledujúcej šikane sa naňho dotiahol Nikita Mazepin, ktorý vykukol na vnútrajšku zákruty, avšak popri tom aj trafil a roztočil svojho tímového kolegu. Za to si od komisárov vyslúžil päťsekundovú penalizáciu. Günther Steiner tentoraz nekonštatoval, že “na tango treba dvoch”, ale že si piloti “všetko vyjasnili”. Aspoň raz.

“Myslím, že toto bolo jednoduché, bola to moja chyba a nemám problém sa ospravedlniť,” vyhlásil Nikita Mazepin, ktorého postoj určite výrazne prispel k tomu, že si v tíme “všetko vyjasnili”. “Som si istý, že v budúcnosti urobí veľa chýb a ja v budúcnosti urobím veľa chýb. Najdôležitejšie je zostať ľudský.”

“Bol to môj kiks, niet o čom diskutovať. Zaslúžil som si penalizáciu, hoci som to nespravil naschvál. Mal som šťastie, že tam nestratil priveľa času, okamžite sa mu podarilo otočiť auto. Bola to moja chyba a teraz hovorím, že sa za ňu ospravedlňujem,” kajal sa ruský mladík.

Pri incidente stratil “kúsok” predného krídla, na čo pred odstúpením sám doplatil. “Keď máte auto, ktoré nemá veľa prítlaku, tak je ťažké zostať blízko. Máte len jednu príležitosť ísť do toho. Mal som pocit, že Mick zabrzdil skoro, tak som tam strčil svoj nos. Keď som ho tam mal, tak to však nestačilo na to, aby som mohol povedať, že to bola moja zákruta. Toto je súčasť pretekania, deje sa to často, videli ste to pri mnohých jazdcoch. Zaslúžil som si penalizáciu, ale keď som tam už bol, tak som nemohol nič robiť.”

Mazepin a Schumacher už majú nejakú spoločnú históriu. Aby sa situácia nevymkla Güntherovi Steinerovi z rúk, tak vo štvrtok v Monze dal dokopy stretnutie, ktorého cieľom bolo stanoviť si jasné pravidlá. V tomto smere je preto pozitívnym znamením, že Mazepin uznal svoju chybu.

“Nechceme mať problémy, pretože musíme pracovať ako tím, chceme tento tím posunúť dopredu a to je teraz dôležité,” pridal svoj pohľad Mick Schumacher, ktorý v nedeľu kolegu z ničoho neobviňoval. “Také veci sa stanú, pretekáme veľmi tesne pri sebe. A myslím, že v tých pretekoch sa toho udialo veľa.”

Günther Steiner nedeľu uzavrel slovami: “Myslím, že naši dvaja chlapci sa poučili z posledných pretekov. Teraz sa pokúsime pohnúť ďalej a pamätať aj na návrhy, ktoré sme im my ako tím dali. Dúfame, že takýchto vecí v budúcnosti uvidíme menej, aj keď dnes sa taká stala. Ak však vo veci máme jasno, je to dobré. Je to súčasťou učenia sa. Našťastie sa auto výrazne nepoškodilo.”