logo F1online.sk

Bottas pochybuje, že by vyhral, aj keby predbehol Péreza

Valtteri Bottas na pódiu VC Talianska 2021
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 9. 2021

Valtterimu Bottasovi sa v Monze podarilo vyjazdiť si pódium po štarte z devätnástej priečky. V istých momentoch to dokonca vyzeralo tak, že by mohol i vyhrať. Stopku mu však vystavil Sergio Pérez, ktorý ho cez seba nechcel pustiť. A aj keby sa cez neho dostal, Bottas má obavy, či by dokázal prekonať McLareny.

Fínsky pilot sa v nedeľu predieral štartovým poľom ako teplý nôž cez maslo. Po kolízii Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena sa ocitol na šiestom mieste. Leclerc a Sainz však z boja o pódiá rýchlo vypadli, a tak Bottasovi zostávalo prekonať Sergia Péreza, aby ochutnal šampanské.

Vo Variante della Roggia mal k tomu veľmi blízko a v strede zákruty bol pred Mexičanom. Bol však priširoký a Red Bull si pozíciu vzal späť. Toto bol zlomový moment, ktorý pre Bottasa napokon znamenal koniec nádejí na víťazstvo.

“Na začiatku na stredne tvrdej zmesi som veľmi rýchlo postupoval hore,” vrátil sa k záverečnej fáze pretekov Valtteri Bottas, ktorý sa vo výsledkoch predsa len ocitol pred spomínaným Pérezom. Ten totižto dostal penalizáciu za to, že Charlesa Leclerca predbehol nepovoleným spôsobom. “Videl som, že tie dva McLareny boli celkom blízko a doťahoval som ich.”

“Avšak, keď som bol za Pérezom v tom vláčiku, snažil som sa robiť všetko, čo sa dalo. V posledných pár kolách však pneumatiky začali odchádzať a bolo po všetkom. Myslím si, že dostať sa cez McLaren by bolo náročné, celý víkend tu boli silní, majú svoje prednosti, najmä na rovinkách,” pripúšťa aktuálne tretí muž šampionátu.

Víťazstvo teda nezískal, no nemrzí ho to. “Aj v sobotu Lewis robil, čo sa dalo, ale nedokázal sa dostať cez Landa. Úprimne si preto myslím, že toto je najlepší výsledok, aký sme mohli dosiahnuť.”

Valtteri Bottas v pretekoch získal šestnásť priečok k dobru a v štatistike najlepších pilotov z pohľadu predbiehania si výrazne polepšil. A hoci napohľad to vyzeralo jednoducho, budúci pilot Alfy Romeo uviedol, že predbiehanie bola poriadna fuška.

“Teraz som získal asi najviac pozícií za celú moju kariéru,” pousmial sa. “Neviem, nie som taký dobrý s týmito štatistikami. Hoci by si niektorí ľudia mohli myslieť, že je jednoduché pretekať tu v Monze, v skutočnosti nie je.”

Problémom sú DRS vláčiky. “Keď sa ocitne pár áut za sebou, tak to nie je ľahké. Ale som spokojný s tým progresom, ktorý sme ukázali. Mali sme dobré auto a dobrú stratégiu. Štartovať na tvrdej zmesi bola určite správna voľba, teda natiahnuť stint a využiť všetky príležitosti. “

Z pohľadu Mercedesu aj trochu odvážna. Pirelli vo svojich predpovediach nič také nepredpokladalo. “Akonáhle sme prezuli na mediumky, nastal čas zaútočiť a zatlačiť. Až na úplnom konci začala stredne tvrdá zmes odchádzať, ale vtedy už bolo všetko stabilizované. Celý víkend som robil, čo sa dalo, takže som spokojný.”